Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

RISE utvecklar en unik biodiversitetsdatabas för livsmedel

Databasen redogör för livsmedels påverkan på biologisk mångfald och blir ett tillval till RISE Klimatdatabas för livsmedel som många offentliga och privata aktörer redan idag använder för klimatsmart menyplanering.

 - Då miljöpåverkan inte bara handlar om klimat, och att det ibland finns målkonflikter mellan olika miljöaspekter, är det glädjande att inom kort kunna erbjuda ett verktyg som hjälper livsmedelsaktörer att minska sin negativa påverkan på biologisk mångfald, säger Karin Morell, vice projektledare.

Karin Morell förklarar vidare att bevarande av biologisk mångfald är den miljöaspekt där situationen globalt är som mest kritisk och där vi idag är långt från att nå mål som FN satt upp. Livsmedelsproduktion är en av de verksamheter som i störst grad bidrar till att arter försvinner och att den biologiska mångfalden på jorden försämras.

Framöver kan projektet komma att ha behov av “testkommuner” som kan testa verktyget och ge återkoppling på hur det kan förbättras. Är måltidsenheten i din kommun intresserade av att vara testkommun så skicka gärna en intresseanmälan till karin.morell@ri.se.

Biodiversitetsdatabas för livsmedel

 

Karin Morell

RISE; vice projektledare. Biodiversitetsdatabasen,
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer