Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Smakboost och näringslära i det gröna köket!

Publicerad: Uppdaterad:

Hur får vi med både näring och smak när vi lagar helt växtbaserat? Hur kombinerar vi på rätt sätt? Vad är extra viktigt för växande barn och ungdomar? Var finns näringen? Hur skapar vi nyfikenhet och smaklust hos matgästerna?

Salladsbuffé

 

Frågorna är viktiga och togs upp Skolmatsakademins webinarie, Smakboost och näringslära i det gröna köket den 9 mars i år. Under en inspirerande eftermiddag om grön näringslära och växtbaserad gastronomi tillsammans med Sara Ask, Dietist och kokboksförfattare, samt Pernilla Dierks, kock på Parkskolan i Göteborg stad fick Skolmatsakademins möjlighet att lära sig mer.

Referat från dagen

Författare: Sandra Kouva

Hur ska vi vidga och utveckla barns smaksinne? Öppna grönsaksdörrarna!  Låt barnen få provsmaka, gärna med smakskedar, små serveringsskålar och ett lass med tålamod. Att utveckla smaksinnet tar tid och det viktigaste är att komma ihåg att det går att lära sig att tycka om nya smaker, förklarar Sara Ask.

Hur ska vi vidga och utveckla barns smaksinne? Öppna grönsaksdörrarna!  Låt barnen få provsmaka, gärna med smakskedar, små serveringsskålar och ett lass med tålamod. Att utveckla smaksinnet tar tid och det viktigaste är att komma ihåg att det går att lära sig att tycka om nya smaker, förklarar Sara Ask. Det finns många fördelar att äta vegetariska livsmedel, det är näringsrikt, klimatsmart och gott! Pernilla berättar att deras lekfulla skyltar som ”modiga blecket” är en framgångsfaktor för att få barnen mer nyfikna på till exempel brysselkål, det är även av betydelse att visa upp hela råvaran i sin ursprungsform, detta ökar nyfikenheten ännu mer hos barnen.  

Ur evolutionär synvinkel har vi en förkärlek till sött och fett, vilket oftare av naturliga skäl är enkelt för barnen att äta. Men här har vi i vuxenvärlden ett ansvar att kunna hjälpa till och sätta gränser tex utbudet i skolmatsalen eller skolkafeterian. Genom att rosta, mixa och smaksätta olika maträtter går det faktiskt att gömma mycket olika växtbaserade ingredienser som lätt slinker ner i en lasagne eller soppa, smart va? Det finns många produkter på marknaden som är bra ur ett näringsmässigt perspektiv t ex sojafärs, men testa gärna baljväxter och experimentera, dessa alternativ är mer prisvärda. Välj med fördel konventionella produkter som är näringsberikade då det gäller vegetabilisk dryck, i dagsläget är inte ekoprodukterna näringsberikade. När animalier väljs bort från en växtbaserad kost är ställer det krav att basråvarorna är näringsriktiga.  

Det finns också en poäng med att inte översalta maten som många vet så leder för mycket salt till hjärt- och kärlsjukdom. Så testa att sänka salthalten och öka kryddningen på andra vis, gärna smaksättningar som ni vet att barnen uppskattar, tex tacokrydda eller curry, eller rosta svamp eller tomat i ugnen för en riktig umamiboost.  Gör en kikärtscurry som har en bas på mixad stekt lök och grönsaker och gör den riktigt krämig. Det underlättar för barnen att börja känna av nya smaker av andra livsmedel, som de annars kanske hade valt bort på grund av att de de syns som hela bitar i maträtterna. Ett annat tips när det gäller att gömma livsmedel är Pernillas finurliga brödrecept, där i princip all slags svinn kan bakas in i brödet och samtidigt minska på matsvinnet!  

Tålamod, entusiasm och framför allt matglädje med innovation är ett lyckat recept för att få barnen att äta mer växtbaserat!

Om föreläsarna

Sara Ask är legitimerad dietist med gedigen klinisk erfarenhet från Karolinska Universitetssjukhuset. Idag arbetar hon med att informera och inspirera om vegetarisk mat och mat för barn genom bl.a. genom föreläsningar, skriva böcker och artiklar samt medverka som expert och gäst i TV-program, videos och poddar.

Pernilla Dierks, har över 20-års erfarenhet av att laga hållbar mat, bland annat som kock på Akvavit i New York och i London. Sedan 4 år tillbaka har hon bytt a´ la carte mot måltidspedagogik och svinntänk inom offentlig måltid. Hon brinner för det gröna köket, och du kan följa hennes gastronomiska resa på Instagram: @kockpernilla

Vill du ta del av webinariet i efterhand?

Detta är ett medlemsexklusivt webinarie för Skolmatsakademins medlemmar och du kan ta del av det i efterhand.

Skicka ett mail till skolmatsakademin@ri.se så skickar vi en länk till webinariet.

 

Publicerad:
Uppdaterad: