Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Skolmatsakademins stöd för sockersmarta och hälsosamma verksamheter

Publicerad: Uppdaterad:
En muffins

Skolmatsakademin har tagit fram stöddokument och digital utbildning som stöttar alla er som arbetar med att skapa sockersmarta verksamheter.

Bakgrund

Barn och unga konsumerar idag för mycket socker och intaget av frukt och grönt når enligt studier upp till hälften av det rekommenderade intaget vilket visat sig påverka elevers hälsa. Skolmiljön bör därför främja konsumtion av frukt och grönt samt begränsa intag av tomma kalorier, d.v.s. energirika livsmedel utan fibrer och vitaminer såsom söta drycker, bakverk, glass och godis. För en hälsofrämjande och sockersmart inriktning inom förskola, skola, skolkafeterior och fritidsverksamhet krävs samverkan.

Måltidsorganisationer och skolkockar har en viktig roll att uppmuntra och stötta den pedagogiska verksamheten med kunskap i näringslära, kreativitet och matlagningsexpertis. Genom samverkan mellan alla yrkesgrupper i barn- och ungas vardag ges eleverna bättre förutsättningar att ta ansvar för sin egen hälsa.

Skolmatsakademins stöddokument för sockersmarta verksamheter

Syftet med dokument är att kunna använda det som stöd i arbetet med en sockersmart och hälsofrämjande verksamhet av personal inom skola, förskola, måltidsorganisation, skolkafeteria och fritids. Dokumentet kan användas i sin helhet, plockas delar ur eller användas som inspiration till en egen policy för sockersmart verksamhet. Målet är att få en skolmiljö som går i linje med livsmedelsverkets rekommendationer och skolans hälsofrämjande uppdrag. Med detta menas en miljö som främjar konsumtion av frukt och grönt samt begränsar intag av tomma kalorier.

Länk till dokumentet "Stöddokument för sockersmarta verksamheter"

Webinarie för medlemmar

Om du är medlem i Skolmatsakademin har du möjlighet att ta del av seminariet "Sockersmart skolkafeteria". Maila till skolmatsakademin@ri.se så skickar vi länken till dig!

 

Publicerad:
Uppdaterad: