Validering Kock

En kostnadseffektiv valideringsmodell testad av den offentliga måltidsbranschen, med tillhörande handledarutbildningar för offentliga kockar finns idag i Västra Götaland genom etablerade samarbeten och partnerskap. Kan validering enligt branschens modell vara något för er verksamhet?
Fokus på kompetensförsörjningsfrågan
Skolmatsakademin har tillsammans med Utbildningsrådet för Hotell och Restauranger (UHR) och Validering Väst drivit implementeringen av en valideringsmodell för kockar i offentliga kök som grundar sig på branschens krav för anställningsbarhet. En modell som ger oss en möjlighet att bättre ta tillvara på våra befintliga resurser i köken samt ge oss nya verktyg för att nyanställa, provanställa och jobba mer strategiskt med kompetensförsörjningsfrågan i våra egna verksamheter.
Många kommuner är redan igång
Ca. 15 av Skolmatsakademins kommuner och måltidsorganisationer har redan utbildade yrkesbedömare, handledare samt har kommit igång och genomfört ett antal valideringar. Valideringsmodellen har visat sig vara ett verktyg som bidragit till många mervärden såsom ökad yrkesstolthet, ökat självförtroende hos medarbetarna, attraktivare organisation och så klart – fler kockar i våra kök.
Till dags datum har vi över 100 nya ”godkända” kockar i våra västsvenska kök – men vi kan och vi behöver bli fler om vi ska kunna vara förberedda inför framtidens pensionsavgångar och brist på utexaminerade kockar!
Läs gärna mer om hur två av våra kommuner har använt sig av Valideringsmodellen här>>
Nedan kan du hitta några exempelkommuner som deltagit i något av våra valideringsprojekt och deras kontaktpersoner ifall du vill ställa frågor eller har funderingar.
Hur går man tillväga?
För att använda sig av valideringsmodellen såsom Skolmatsakademin använt sig av den behöver du följande:
- En utbildad och certifierad yrkesbedömare - kan handplockas och utbildas från din egen verksamhet alt. så kan en befintlig yrkesbedömare "lånas" in från en närliggande kommun som redan har utbildade och erfarna yrkesbedömare. Utbildning och certifiering av yrkesbedömare handhas av UHR-utbildning AB. Läs mer om vad som krävs av yrkesbedömarna på UHRs webbsida.
- Utbildade eller erfarna handledare inom kollegial handledning på arbetsplatsen. Detta för att underlätta vid ett eventuella kompletteringar efter kartläggning och/eller bedömning. Kollegial handledning kommer också till nytta vid annan handledning exempelvis i arbetsplatsförlagt lärande (APL). Handledarutbildning handhas av Validering Väst i Västra Götaland.
Skolmatsakademins medlemsorganisationer erbjuds med jämna mellanrum att i en samordnad form utbilda fler yrkesbedömare och handledare.
Vad kostar det och hur lång tid tar det?
Validering enligt branschens krav är en kostnadseffektiv modell.
Yrkesbedömare: UHR utbildar och certifierar yrkesverksamma kockar, totalt 5 timmar. 6000 kr (engångskostnad)
Fas 1: Yrkesbedömaren kartlägger en validand, ca 4 - 6 timmar. 2500 kr/ fas och validand.
Fas 2: Valideringen sker på en arbetsplats. Max 10 dagar. 3500 kr/ fas och validand.
Handledare: Validering Väst utbildar och diplomerar yrkesverksamma kockar eller måltidsbiträden i kollegial handledarutbilding. 6 timmar. Kostnadsfritt för kommuner och verksamheter i Västra Götaland.
Mer information - kontakta oss!
SKOLMATSAKADEMIN
Skolmatsakademin - en samlande kraft för skolmatsfrågor i Västra Götaland!
Elsa Fries, verksamhetsledare
E-post: skolmatsakademin@ri.se
Tel: 010-516 66 13
UTBILDNINGSRÅDET FÖR HOTELL OCH RESTAURANGER
UHR består av fyra samverkande parter; Visita, Arbetsgivareföreningen KFO, Unionen samt Hotell och Restaurangfacket HRF
Anna Ålund, verksamhetschef UHR Utbildning AB
E-post: anna.alund@uhr-utbildning.se
Tel: 08-762 74 30
VALIDERING VÄST
Validering Väst - en stödstruktur för validering
Kicki Mällbin, Validering Väst
E-post: kicki.mallbin@valideringvast.se
Tel: 070-884 04 40