Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Bordsryttare Globala målen

Ta del av höstens spännande serie i 12 delar! 

25 september 2015 antog FN:s alla medlemsländer 17 globala mål som ska göra jorden till en bättre plats att leva på. Genom målen kan den extrema fattigdomen avskaffas, ojämlikheterna och orättvisorna i världen minskas och klimatkrisen lösas till år 2030. För att nå målen måste de bli kända i alla länder och bland alla människor. Därför har Skolmatsakademin tagit fram bordsryttare med 12 av de 17 globala målen som tema. Varje fredag, med start 25 augusti, kommer vi att servera en ny bordsryttare att duka fram i skolrestaurangen måndagen därpå. Det bjuds på geografi, samhällskunskap, historia, biologi och matematik. Om du som lärare eller pedagog vill ta tillfället i akt och knyta de globala målen till den ordinarie undervisningen, är mycket vunnet.  Bordsryttarna riktar sig främst till högstadieelever, men även mellanstadieelever kan ha stor behållning.

Ladda ner bordsryttarna nedan!

Mål 2: Ingen hunger

Ladda ner bordsryttaren med det globala målet ”Ingen hunger”. Då får eleverna också veta den bästa medicinen mot spökskepp!

Mål 5: Jämställdhet

Ladda ner bordsryttaren med det globala målet ”Jämställdhet” och sätt fart på diskussionen kring hur och varför vi bör sträva mot en jämställd värld.

Mål 10: Minskad ojämlikhet

Ladda ner bordsryttaren med det globala målet ”Minskad ojämlikhet” för att diskutera hur vi kan utrota den extrema fattigdomen fram till 2030.

Mål 11: Hållbara städer och samhällen

Ladda ner bordsryttaren med det globala målet ”Hållbara städer och samhällen” för en diskussion kring vad samhället och skolan kan göra för en hållbar miljö nu och på sikt.

Mål 13: Bekämpa klimatförändringen

Ladda ner bordsryttaren med det globala målet ”Bekämpa klimatförändringen”. Vi kan alla vara med och bekämpa klimatförändringen på flera olika sätt.

Mål 14: Hav och marina resurser

Ladda ner bordsryttaren med det globala målet ”Hav och marina resurser” för en diskussion kring hur vi kan skydda haven från mänsklig påverkan. I framtiden kommer de att vara en ännu viktigare resurs för oss människor.

Mål 15: Ekosystem och biologisk mångfald

Vad kan vi göra för att minska risken för att ekosystemen rubbas? Ladda ner bordsryttaren med det globala målet ”Ekosystem och biologisk mångfald” och sätt fart på diskussionen.

Senast uppdaterad: 2017-08-22 14:41