Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

SMAKS egna recept

Här samlar vi ett urval av SMAKs egna recept. Samtliga recept utgår från svenska råvaror i säsong med fokus på grönsaker och baljväxter.

Kålhuvud

Smakfulla vitkålsrecept!

Den näringsrika vitkålen blir enkelt en delikatess. Sotad vitkål, Snabb Kimchi, Kokosmarinerad vitkålssallad, Vitkålsris och Gravad, bakad vitkål.

Gråärtsbollar & biffar

Här kommer ett smarrigt recepttips från Skövde kommun på en grundfärs gjord på gråärtor som är enkel att variera både i smak och i form.

Fiskfond och musslor

I Sverige äter vi ca 100 olika arter sjömat (källa RISE). Medan majoriteten av fisken som servers i skolköken inom Västra Götalands regionen är sej. Det visade vår egen undersökning som gjordes i höstas. Vi vill därför slå ett slag för musslor som vi ju borde äta mer av. Och varför inte börja i tid med att introducera detta till våra elever. Men hur ska de kokas? Vi bjuder på ett smart tillvägagångsätt som gör det möjligt för er att enkelt garnera era fiskrätter med lite tjusiga musslor och vi garanterar succé! Passa på nu, skaldjur är som bäst när haven är kalla! Flera av er har kanske också har funderat på det där med att koka egen fiskfond? Helt rätt! Egen fond smakar fisk och hav, tillskillnad från den ni köper på flaska eller i pulver, som inte smakar mycket mer än salt. Här hittar ni recept på hur ni enkelt kokar en egen fiskfond.

Senast uppdaterad: 2021-10-18 11:30