Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Bjud in föräldrar och samla skolan kring en temaeftermiddag!
Anordna en temadag för både elever och föräldrar i skolan. Kul förslag och material på annorlunda aktiviteter som väcker intresse för mat, miljö och hälsa finner du nedan. Ät S.M.A.R.T. och Skördefest.
Ät S.M.A.R.T. - Material till en lyckad eftermiddag!
Nu finns ett färdigt temapaket för skolan om mat och miljö. Bjud på en miljövänlig skollunch komponerad utifrån Ät S.M.A.R.T. och låt barn och föräldrar ge sig ut på en poängpromenad.
Här får ni mängder av tips och material till en eftermiddag som verkligen ger mersmak! Temapaketet har tagits fram i samarbete med Hushållningssällskapet och EkoMatCentrum.
Ta vara på årstiden och allt det goda den för med sig!
Skördefest - vad och varför?
Mikaelsdagen, eller Mickelsmäss, den 29 september räknades till de största helgdagarna på året i det gamla svenska bondesamhället. Det var då skörden skulle vara bärgad ända upp i Norrland, djuren vara hemma från sina sommarbeten och man äntligen fick tid att besöka marknader, umgås, roa sig och ställa till med en riktig skördefest. Denna tradition fångar vi gärna upp i skolan eftersom den handlar om närproducerad mat och säsongens råvaror.
En bordsryttare att pryda borden i skolrestaurangen med. Fungerar lika bra på väggen eller som flyer.
Laga en trerätters meny med råvaror hämtade ur höstens skafferi. Ta gärna hjälp av och anpassa matsedeln med hjälp av EkoMatCentrums säsongsguide!
Låt eleverna tänka ut vilka råvaror som hör årstiden till och vilka rätter som kan lagas av dem. Lite yngre elever kan sätta sig i en ring och försöka tänka ut så många råvaror som möjligt som hör tiden till efter modellen ”ett skepp kommer lastat”. Klarar klassen ett helt varv?
Anordna provsmakning av svenska och importerade äpplen, 3-4 sorter. Låt eleverna välja var sitt äpple och fråga dem sedan varför de valde just det äpplet. Be dem beskriva doften. Skiljer sig doften mellan svenska och importerade äpplen? Be dem smaka på äpplena och beskriva smaken. Stämde deras förväntningar avseende lukt och smak? Testet är hämtat från ”Mat för alla sinnen” sensorisk träning enligt Sapere-metoden.
Lägg fram en mängd olika rotfrukter på ett bord samt lappar med deras namn och låt eleverna para ihop rätt rotfrukt med rätt lapp. Gör samma sak med olika äppel-, päron- och plommonsorter.
Vilka råvaror kan vi hämta gratis i naturen och vad kan de anrättas till? (Brännässlor, svamp, blåbär, nypon etc.)
Diskutera hur man gjorde förr i tiden när det inte fanns några frysar eller kylskåp att tillgå. Vilka konserveringsmetoder användes? (Saltning, syltning och inläggning.) Hur smakar inlagda nypon? Skulle dina elever vilja göra någon egen inläggning? Låt dem botanisera i kokböcker. Har du högstadieelever – diskutera den kemiska processen osmos.
Vilka vinster finns att göra på att äta närproducerad, säsongsanpassad mat? (Minskade transportkostnader, mindre utsläpp, lägre energiförbrukning, färskare råvaror, levande landsbygd, bättre miljö.)
Fråga eleverna om de vill anlägga en egen skolträdgård frampå vårkanten. Vid nästa års skördefest kanske det blir klassen som är skolkökets leverantör av råvaror för en dag eller vecka.