Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Klimatsmart mat på våra fat

Du som arbetar med planering, inköp, tillagning eller servering av mat kan bli mer klimatsmart genom att göra webbutbildningen ”Klimatmart mat”. Lär dig mer om goda och hälsosamma måltider med låg klimatpåverkan.

I Sverige serveras det dagligen ca 3 miljoner måltider inom skola, vård och omsorg. Maten som serveras bidrar till utsläpp av växthusgaser, men dessa kan minskas genom att val av råvaror och hur vi hanterar dem genom inköp, tillagning och servering.

Praktiska tips för minskad klimatpåverkan

Syftet med webbutbildningen är att öka kunskapen om matens klimatpåverkan och hur vi steg för steg kan minska matens klimatpåverkan utan att göra avkall på kvalitén. Utbildningen ger dig praktiska tips och argument, samt stimulerar till fortsatt arbete på din arbetsplats för att minska matens klimatpåverkan.

Så går utbildningen till

Webbutbildningen är gratis och tillgänglig för alla. Den tar cirka 45–60 minuter att göra och kan göras enskilt eller tillsammans i grupp. Du kan när som helst pausa utbildningen och sedan fortsätta där du slutade. Du når utbildningen från en dator, surfplatta eller mobil. Använd gärna utbildningen som en del i utvecklingsarbetet på din arbetsplats och diskutera idéer, resultat och förslag efteråt.

Utbildningen Klimatsmart mat

Maten – en nyckel i miljö- och klimatarbetet

Maten har stor klimatpåverkan och är därför en viktig del av Västra Götalandsregionens miljöarbete och klimatomställning. För att nå internationella, nationella och regionala klimatmål behöver matens klimatpåverkan minska.

Webbutbildningen utvecklades i samarbete mellan Koncernkontorets miljö- och livsmedelsexperter från VGR, forskningsinstitutet RISE och representanter från Västra Götalandsregionens måltidsverksamheter. Utbildningen finansieras av Västra Götalandsregionens miljönämnd och av medel från klimatväxlingsprogrammet.

Profilbild av Anna Teghammar

Anna Teghammar

Miljöstrateg – Klimat
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2021-02-03 09:29