Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

En satsad krona ger tio tillbaka

Bilden visar en gata på Lindholmen där personer går och cyklar. Byggnaden kugghjulet syns i bakgrunden.
Fotograf: Lindholmen Science Park.

En ny Unga Rådgivardag! Dagen innehöll samtal med regiondirektören Ann-Sofie Lodin, föreläsning om hur regional utveckling ger oss mer konkurrenskraftiga företag och ett konkret exempel på regional utveckling genom ett besök på Lindholmen Science Park. Visste du att för varje krona som vi investerar i en Science Park så får vi tillbaka tio? Det skulle jag kalla en bra investering!

Regiondirektören

Först på agendan stod incheckning av alla deltagare tillsammans med regiondirektören Ann-Sofie Lodin. Mycket är på gång hos alla Unga Rådgivare men rekrytering var ett återkommande ämne. Vissa jobbar just nu i motvind och har svårt att hitta medarbetare medan andra ser att vinden börjar vända!

Dagen fortsatte med diskussioner om att ökningstakten på regionens kostnader för första gången på flera år ökar i lägre takt än intäkterna. Vidare pratade vi om att målbilden, för hur Västra Götalandsregionen i framtiden vill erbjuda invånarna hälso- och sjukvård, börjar att bli klar. Målbilden handlar bland annat om att viss vård ska erbjudas digitalt och mer nära patienterna, exempelvis i hemmet om det är det bästa för patienten.

Med stort fokus på omställning inom regionen har en ny enhet skapats för att hjälpa till i förändringsarbetet, med det passande namnet Förändringsenheten. Målet med enheten är att den ska stötta och öka förståelse kring varför förändring måste ske. Avslutningsvis diskuterades förvaltningarnas underskott och idéer kring hur dessa kan hanteras, något som blev ett spännande samtalsämne!

Regional utveckling och Science Parks

Under förmiddagen fick vi med hjälp av Agneta Mårdsjö veta mer om det stora området regional utveckling. Målet med regional utveckling är att skapa konkurrenskraftiga bolag som kan anställa invånarna. Det i sin tur genererar intäkter för regionen. Just att skapa konkurrenskraftiga bolag var något vi fick lära oss mer om under eftermiddagen när vi besökte Lindholmen Science Park. Vice VD Maria Fuxborg mötte upp och berättade engagerat om vad en science park egentligen gör. Lindholmen Science Park startade för 20 år sedan och syftar till att vara en neutral yta där företag kan träffas och hitta lösningar på gemensamma problem. Denna nya kunskap tar sedan företagen med sig hem för att utveckla ännu bättre produkter. Maria sammanfattade uppdraget med två ord: Skapa mervärde! Mervärde verkar de också skapa eftersom en satsad krona inom Lindholmen Science Park ger tio tillbaka. Riktigt kul att höra tyckte vi Unga Rådgivare!

Leda genom tillit

Under 2020 skriver vi Unga Rådgivare ett fördjupningsarbete. Denna gången kommer arbetet att handla om hur vi ska ställa om till en tillitsbaserad styrning. Detta är något vi får återkomma till längre fram!


Senast uppdaterad: 2021-12-08 07:06