Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

550 vintercyklister på väg!

Sara Eriksson är projektledare för Vintercyklist på VGR.
Fotograf: Kimberly Åkerström

Den första december börjar årets omgång av Vintercyklist. 550 deltagare från Borås, Falköping, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lidköping, Mellerud, Mölndal, Skara och Öckerö rullar ut på vägarna med nya dubbdäck från projektet, för att kunna cykla säkert oavsett vägunderlag.

Vintercyklist är en del av Västra Götalandsregionens satsning på hållbara resvanor genom Hållbart resande väst. Av årets 550 vintercyklister är 300 anställda av VGR.

- Det här är tredje året som anställda ges möjligheten att prova året-runt-cykling på ett säkert sätt. Intresset har varit stort och från tidigare utvärderingar ser vi att många känner sig både friskare och piggare av cyklingen, berättar Sara Eriksson på Hållbart resande väst.

Under föregående omgång av Vintercyklist cyklade deltagarna totalt 299 836 km, eller i genomsnitt 487 km per person. Om man antar att deltagarna har bytt bilen mot cykeln innebär det en besparing om 76,5 kg koldioxidutsläpp per deltagare, enligt projektets slutrapport.

Dubbdäck för säkrare cykling vintertid

Tack vare dubbdäcken minskar risken för att få sladd om man cyklar på halt underlag. Enligt projektets slutrapport år 2017/2018 klarade sig 97,5% av deltagarna från att cykla omkull. Tre av fyra cyklister kan dessutom tänka sig att cykla igen den här vintern.

- Anledningen till att vi bjuder på dubbdäck och gör den här satsningen är att fler ska fortsätta att cykla även under vinterhalvåret. Förhoppningsvis fortsätter de att cykla även kommande vintrar och kan inspirera andra att också göra det, säger William Schotte från Hållbart resande Väst.

En deltagare skriver i utvärderingen:

- Projektet har lett till att jag lite känt mig "tvungen" att cykla, vilket jag ser som positivt. Så det har blivit rejält många mil med cykel under vintern!

Vintercyklist 2018/2019 pågår fram till sista mars 2019.

Tips på vad du som vintercyklist bör tänka på:

  • Byt till dubbdäck/vinterdäck även på cykeln.
  • Använd cykelhjälm.
  • Se till att synas genom att använda cykelbelysning och reflexer.
  • Serva cykeln så att bromsar, belysning och växlar fungerar som de ska.

Källa Trafikverket: Du som går eller cyklar

Senast uppdaterad: 2019-07-12 10:35