Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Goda exempel På egna ben

Vi har samlat in goda exempel från tidigare deltagande kommuner i På egna ben. Detta hoppas vi kan vara till hjälp och inspiration för kommuner som är intresserade av att också testa På egna ben.

På egna ben i Partille kommun 

Lokal projektledare

Sigbritt Andreasson, folkhälsoutvecklare

Vilka år har ni deltagit i På egna ben?

2012-2019

Berätta på vilket sätt På egna ben varit en lyckad satsning i Partille kommun?

På egna ben har varit en del i satsningen på det hälsofrämjande arbetet i skolan i Partille kommun. Att delta i På egna ben är ett sätt att få in mer fysisk aktivitet under elevernas skoldag. Dessutom är det pedagogiska materialet med färdiga lektioner och övningar kopplade till läroplanen väldigt uppskattat på skolorna. [Det pedagogiska materialet innehåller övningar om miljö, trafiksäkerhet och hälsa]

Hur mycket tid uppskattar du att detta projekt tog för dig som projektledare?

Ungefär 10 - 15% under 6–7 veckor för en person. Totalt blir det ca 40h.

Har du tips att ge till en kommun som är intresserad av att delta i projektet?

Samarbeta mellan olika förvaltningar. I Partille har vi ett samarbete mellan utbildningsförvaltningen, trafikenheten och folkhälsa.

 

På egna ben i Kungsbacka kommun 

Lokal projektledare

Magnus Bengtsson, trafiksamordnare

Vilka år har ni deltagit i På egna ben?

2012-2019

Berätta på vilket sätt På egna ben varit en lyckad satsning i Kungsbacka kommun?

På egna ben har för oss varit ett sätt att uppmärksamma hållbart resande, både i media, men även gentemot pedagoger, elever och föräldrar. Projektet är mycket uppskattat hos deltagarna, eleverna är en viktig och positiv målgrupp att jobba emot. Även pedagogerna har uppskattat projektet. På egna ben är helt enkelt ett projekt som ger mycket positiv energi och har glada deltagare.

Hur mycket tid uppskattar du att detta projekt tog för dig som projektledare?

150 h under 2018.

Har du tips att ge till en kommun som är intresserad av att delta i projektet?

Se till att kunna avsätta den tid som behövs för projektet. Både kommunen i sig och även deltagarna får ut mer av projektet om det görs helhjärtat. Ett annat tips är att börja i tid med projektet, under 2018 var vi var sena ur startblocken. I år ligger vi betydligt bättre till.

Tack Sigbritt och Magnus för att ni delade med er er projektmedverkan.

Senast uppdaterad: 2019-07-10 14:05