Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

200512 SMAK nätverkstäff - blå proteiner

Publicerad:

Den 12 maj samlade Skolmatsakademin ett 50-tal deltagare från nätverket för en digital nätverksträff. Temat för dagen var blå proteiner.

Livsmedelsverket rekommenderar fisk 2-3 ggr per vecka, men hur hållbart är det egentligen? Hur kan vi tänka nytt kring marina resurser på framtidens hållbara offentliga tallrik? Skolmatsakademin bjöd på en spännande dag om alger, sillen som superfisk, nya fiskarter samt hur vi kan nyttja nya delar av fisken på kreativa sätt. Deltagarna fick en introduktion i ämnet, goda exempel samt workshop om hur vi ökar andelen blå proteiner på framtidens hållbara tallrik. 

Presentationer från dagen:

Nytt från Skolmatsakademin. Elsa Fries, Verksamhetsledare Skolmatsakademin. Se presentation>>

Hållbarhet i det blåa proteinskiftet. Hur kan vi öka andelen sjömat och samtidigt följa livsmedelsverkets rekommendationer på ett hälsosamt och miljömässigt hållbart sätt?                        Kristina Bergman, Sjömatsexpert, RISE. Se presentation>>                   

Sillens återkomst och användning av hela fisken. Sillen är havets ”superbär” – hur kan vi använda denna på nya sätt? Och hur kan vi även nyttja de delar av fisken som inte utgörs av filén? Ingrid Underland, Forskare, Chalmers. Se presentation>>

Insjöfisk och produktutveckling. Vad sägs om burgare på Braxen och åkerböna?  Vilken potential har nya fiskarter på tallriken och hur kan vi servera dessa på aptitliga sätt till olika målgrupper? Jonathan Fogel och Andrea Giesecke, Projektledare Resursfisk. Se presentation>>

Havets grönsaksland. Alger är en undernyttjad resurs från havet med stor potential. Vi djupdyker i havets grönsaksland och pratar hälsa, näring, miljö samt i vilka former vi kan hitta dessa på framtidens hållbara tallrik. Elisabeth Brock, Kosteralg. Se presentation>>

Algrecept>>

Workshop

Hur ökar vi andelen på proteiner på framtidens hållbara tallrik? Under eftermiddagen deltagarna delades deltagarna in i grupper om 4 pers, samt fick diskutera denna fråga utifrån två perspektiv - kocken samt matgästen. Läs sammanfattningen från workshopen>>

Filmer

Filminspelningar från dagen hittar du även via vår youtubekanal>>

Publicerad: