Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Gör som elitidrottarna - välj växtbaserat

Blodiga biffar, kilotunga kycklingfiléer och massvis av pasta? Eller linsfärs, mustiga böngrytor och dingnande salladsbord? Bilden av vad en elitidrottare bör äta för att kunna prestera är på väg att förändras. Det märks både på bland världens största idrottsstjärnor och i Göteborg.

Sambandet med kost och prestation inom idrotten är inget nytt. Men från att fokus legat på animaliskt protein så ser vi nu ett paradigmskifte.  Allt fler elitidrottare väljer att skippa köttet och ställer om till växtbaserad kost.

– "Jag tror bilden av idrottares kostvanor som har funnits har grundat sig på tre saker: brist på kunskap, dåligt utbud samt kultur och identitet. Men någonting har hänt och att välja växtbaserat är betydligt mindre radikalt i dag än för 10-20 år sedan. Den här typen av mat är mycket mer tillgänglig i dag, säger Linda Bakkman, Näringsfysiolog.

– "Jag känner mig inte lika svullen i kroppen efter match. Om jag får en smäll så känns det inte lika mycket som tidigare. Kroppen tar hand om det snabbare. Jag känner mig piggare och mer alert. Framförallt känner jag mig bättre i huvudet," säger Frölundaspelaren Julius Bergman.

– "Jag trodde inte att jag skulle känna så stor skillnad som jag har gjort. Min återhämtning går mycket snabbare. Efter en tuff träning på förmiddagen känner jag mig redan återhämtad på eftermiddagen. Dessutom sover jag mycket bättre. Och min mage mår mycket bättre. Jag tror verkligen att det här kommer bli det normala för idrottare i framtiden" säger Nzuzi Toko, fotbollsspelare, IFK Göteborg. 

Läs mer om Göteborgs lokala idrottsstjärnor och deras vegoresa i GPs artikel.

Senast uppdaterad: 2020-01-24 15:44