Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hallå där Gun Mellqvist!

En kär kollega, chef, glädjespridare och eldsjäl går i pension efter sommaren och vi ställer frågorna som alla är nyfikna på!

Allt gott har ett slut som man brukar säga och nu börjar tiden närma sig ett väldigt gott slut för kostchefen och eldsjälen Gun Mellqvist i Lilla Edet. Gun har via Lilla Edets kommun varit med och engagerat sig i måltiderna sedan 1977 och i Skolmatsakademin sedan starten 2006. Nu förbereder hon sig för en "lång ledighet". Efter sommaren går hon nämligen i pension och man söker just nu efter Guns efterträdare, tillika Lilla Edets nya kostchef. 

Gun Mellqvist (i mitten) när hon tar emot Skolmatsakademins diplom för Lilla Edet under Skolmatsakademins jubileumskväll den 31 oktober 2016.

Hallå där Gun!

Du ska snart gå på en ”lång ledighet” som du uttrycker det själv. Berätta mer! Vad ska du göra av din tid som långtidsledig?

- Jag kommer till en början att ha som sagt en lång semester och verkligen njuta av den. Jag kommer att lägga stor vikt på mig själv och ta vara på resten av mitt liv, på bästa sätt. Jag har ju också 4 barnbarn och ser mycket positivt på att få vara mer utav mormor och farmor till dem.   Någon soffliggare kommer jag nog inte att vara (skratt!)  Ja, vi får se vad jag hittar på... Träna, resa, kanske även lite arbete, av något slag. Man vet aldrig!

Om det är möjligt, kan du försöka att kort summera och sammanfatta ditt yrkesverksamma liv inom de offentliga måltiderna? Hur har du exempelvis sett att de offentliga måltiderna/skolmåltiderna har utvecklats under denna tid?

- Ja, det blir svårt att göra kort, men jag ska försöka.
Det har varit en fantastisk resa som jag har varit med om. Att få utveckla både personal och verksamheten är helt underbart.
Hanteringen av transporten av måltider är en sak som förändrats otroligt. Från att använda runda vattenfyllda kantiner som innebar många moment i och med vattenpåfyllning/tömning mm. (väldigt omständigt) till idag då vi transporterar maten i skåp som har både värme och kyla! En annan sak är utvecklingen  med alla småkockar i köken och salladsbufféernan i förskolorna, fantastiskt! Ja, även utvecklingen inom måltiderna i skolorna med det stora utbud vi har idag där man alltid kan välja något.

Jag kommer även ihåg starten för kostenheten här i Lilla Edet. Jag samlade alla på en spa dag. Vi var alla likadant klädda i vita badrockar och där och då gick startskottet för vår kostenhet. Helt underbart.

Det finns jättemycket mer att säga, men detta var ett litet axplock.

Vad har varit absolut roligast under din tid som kostchef i Lilla Edets kommun?

- Att få möta alla dess underbara människor; barn, vuxna i olika miljöer och mötesforum.  Att få ta del av all storytelling  som barn och elever ger. Att få känna sig så välkommen på alla arenor. Att få ingå i mitt fantastiska och utvecklande team Kostenheten.

Finns det något projekt eller något mål som du önskar att du hade hunnit med men som inte ännu blivit av?

- Ja, jag skulle gärna vilja se att man fortsätter att ro skutan och se till att måltidsmiljöerna blir bra för våra kunder. Och att våra kök blir uppdaterade till moderna och de absolut bästa med bättre förutsättningar att utveckla måltiderna framåt.

Och sist men inte minst – har du några kloka ord, råd eller tips till yngre kollegor som fortfarande har ett par år kvar inom de offentliga måltiderna?

- Ge aldrig upp. Var stolta. Kom ihåg att måltiderna har hög prioritet för allas hälsa. Tänk alltid på den "röda tråden”. Sist men inte minst: ”man lär hela livet”!

Stort tack till Gun för att hon tog sig tid att dela med sig och svara på våra frågor.
På återseende hälsar Skolmatsakademin!

Senast uppdaterad: 2018-06-05 09:39