Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hallå där Anna!

Anna Wejdin

Anna Wejdin är verksamhetschef inom i Stenungsunds kommun. Sedan senhösten 2019 är hennes kommun och Munkedal vänkommuner med varandra – ett resultat av skolmåltidsutbytet inom Skolmatsakademin där måltidsbiträden, kockar och kökschefer byter arbetsplats för en dag.

Hur gick det här till Anna?
– Det startade med att Elsa Fries på Skolmatsakademin bjöd in oss till ett uppstartsmöte för Skolmåltidsutbytet på RISE i Göteborg i April förra året. Jag hade tidigare haft en del kontakt med Gunilla Martinsson som arbetar som Måltidschef i Munkedal och eftersom vi klickade bra låg det nära till hands att inleda ett samarbete med varandra. De andra kommunerna som parades ihop inom ramen för Skolmåltidsutbytet var Lerum – Mariestad.

Vad fick ni för stöd inför samarbetet?
– Vi fick vägledning i allt från syfte, mål och upplägg till tidsramar och rollfördelning. Det är kommunerna själva som bestämmer vilka professioner som ska ingå i utbytet och när vi var klara med gruppen listade vi saker som vi var särskilt intresserade av att få se i utbyteskommunen. Verksamheterna vi skulle besöka valdes utifrån att de skulle vara så lika våra egna kök som möjligt avseende antal ätande, matgästernas ålder, kökets storlek, mottagning och tillagning. Sedan satte vi oss i bilen: jag, fyra enhetschefer, två köksmästare och två kockar åkte upp till Munkedal. På plats delade vi upp oss lite för att kunna samla in så mycket erfarenheter, tips och idéer som möjligt att dela med oss av när vi kom hem. Vi fick också en hel del bekräftelser på att saker vi redan gör är rätt, vilket så klart känns bra. Några veckor tidigare hade Munkedals kommun besökt oss enligt ett likande upplägg.

Vad fick ni ut av ert besök?
– Vi var särskilt intresserade av organisationsstruktur, budget, ekologiska livsmedel, svenskproducerade livsmedel, odling och kostdataprogrammet Matilda. Andra saker som vi fick uppleva på plats var att se hur produktionen i ett äldreomsorgskök gick till med allt från tillredning till transporter och hur de jobbade med allergikost. För egen del tyckte jag det var särskilt intressant att få se hur deras måltidsorganisation var organiserad och hur deras vikarieanskaffning såg ut. Det var en både spännande och trevlig dag.

Efter avslutat skolmåltidsutbytet så bestämde sig Munkedal och Stenungsunds kommun för att fortsätta och fördjupa sitt samarbete. Från och med hösten 2019 är de nu vänkommuner.

Vilken är den största fördelen med att ha en vänkommun tycker du?
– All input man får! Vi har fått mängder av tips och idéer som vi kan dra nytta av. Och vill vi bjuda in en föreläsare kan vi samtidigt kolla med Munkedal om föreläsningen kan vara något för dem. I så fall kan vi dela på kostnaden. Att ha en vänkommun är dessutom väldigt roligt. Jag vill så klart tacka för ett riktigt fint bemötande av Munkedals kommun, Gunilla med kollegor. Är man det minsta intresserad av att starta ett liknande samarbete tycker jag absolut att man ska göra det. Elsa på Skolmatsakademin kan säkert göra en bra matchning.

Är din kommun intresserad av att delta i skolmåltidsutbytet under 2020? Anmäl ert intresse till: skolmatsakademin@ri.se

Senast uppdaterad: 2020-01-30 11:29