Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hallå där Lena Sjöqvist!

Gratis gör gott. I varje fall på Tullängsgymnasiet i Örebro. Lena Sjöqvist är kökschefen som tillsammans med sin skolkökspersonal har förvandlat skolmatsalen till en av kommunens mysigaste lunchrestauranger, så gott som gratis. Att trivseln har ökat bland både matgäster och skolkökspersonal råder det inget tvivel om.

Vad fick er att satsa på måltidsmiljön?
– Interiören har stor inverkan på hur vi trivs. En trevlig arbetsmiljö skapar en bättre stämning bland oss som arbetar här som i sin tur smittar av sig på matgästerna. En god måltidsmiljö har också betydelse för hur matgästerna upplever maten.

Så vad är det ni har gjort?
– Vi har gått vidare med hållbarhetstänket. Om någon i personalen exempelvis har en kruka där hemma som den vill slänga, har den istället fått ta med den hit. Idag är matsalen pyntad med mängder av krukväxter, gamla böcker, tavlor och punktbelysningar. Vi har placerat ut laserade lastpallar som fungerar som rumsavdelare för att skapa en intimare känsla. Vi har även byggt upp en salladsö med extra allt som är både snygg och praktiskt. Förutom att skapa en mysigare miljö fungerar interiören även som en effektiv ljuddämpare. Idag kan man knappt tro att 94 procent av våra matgäster är tonårskillar som i många fall är allt annat än tysta. Men det som är verkligt spännande är att de numera går in i en lugnare sinnesstämning när de kommer in här. 

Hur mycket har det kostat?
– I pengar nästan ingenting. Växterna har förökat sig genom att de skjuter skott, böckerna och bokhyllorna har vi fått från lite varstans, liksom lastpallarna. Det enda som har kostat något är lite lasyr som nästan är gratis och punktbelysningarna som vi köpte väldigt billigt. Tavlorna är egentligen baksidorna från mitt gamla kök, masonitskivor som vi har målat svarta och sedan skrivit budskap på med vit krita. De är väldigt snygga och uppskattade. Det som har kostat något är vårt eget arbete.  

Har eleverna också varit involverade?
– Absolut. De har fått vara med och tycka till och komma med idéer om det mesta, men det är vi som arbetar i köket som har stått för det praktiska genomförandet. Genomförandet har i sin tur svetsat oss samman som arbetsgrupp. Idag känner vi oss nästan malliga över vad vi har åstadkommit.

Blir det inte jobbigare att städa?
– Jo, det blir det. Och eftersom krukväxterna måste vattnas får man vara inställd på att komma hit även på sommarlovet, men det är det värt med råge.

Så vad är ditt tips till dem som vill göra något åt sin restaurangmiljö?
– Tänk utanför boxen, så behöver det inte kosta några pengar. Kanske har du något därhemma som skulle passa betydligt bättre i skolmatsalen? Växter skapar trivsel, avger syre, förökar sig och trivs i miljöer där många andas. Det är bara att släppa loss kreativiteten. 

Vad vill du säga om din kommande föreläsning den 16 april?
– Att alla som är redo och villiga att tänka om och nytt och utvecklas ska anmäla sig till föreläsningen om Värdskap och bemötande i Vänersborg. Det finns en oerhörd arbetsglädje att hämta och föreläsningen handlar mycket om hur vi kan inspirera varandra och utveckla vår yrkesstolthet. Anmälan har öppnat.

Anmäl dig här >>

Senast uppdaterad: 2019-03-12 15:56