Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hallå där Madelene

Publicerad:

Årets Kökshjälte delas ut till någon som arbetar för att det ska tillagas mer mat på svenska, lokala råvaror i Västra Götalands offentliga kök. Nyligen nominerades finalisterna som är Lidköping, Bengtsfors, Mellerud, Skövde och Tanums kommun. Madelene Enarsson, måltidsutvecklare på Måltidsenheten i Bengtsfors kommun, är en av de nominerade.

Hur känns till att tillhöra en av de fem?

Det känns otroligt fint, jag blir både stolt och rörd. Våra kockar i Måltidsenheten har ett stort engagemang och intresse av att jobba med lokala råvaror.

Vad blev starskottet för er satsning på lokalproducerat?

Arbetet med det här har utgått från Livsmedelsstrategin som antogs 2017 och utifrån den skapade jag direktupphandlingar i Bengtsfors kommun. Under 2019 startade mötesplatsen Gröna Klustret Nuntorp dialogmöten kring lokal mat. Det resulterade i att jag blev verksamhetsutvecklare i förstudier ”Lokal produktion till lokal konsumtion”, som finansieras av Fyrbodals kommunalförbund. Sedan starten i augusti 2020 har vi nu tagit fram ett koncept för hur vi kan lösa livsmedelskedjan för lokal mat till offentliga kunder samt privata.

Vilka spännande lokalproducenter har ni hittat?

Vi har bland annat hittat två lokala bryggerier. Förra året köpte vi lokalproducerad julmust som serverades inom äldreomsorgen på julafton, vilket var mycket uppskattat. Frukt, grönsaker och viltkött är annat spännande. Mjöl till en utbildning i surdegsbakning, där vi samarbetade med ett lokalt surdegsbageri, fick vi från en ekoproducent i Trollhättan.
Det är lätt att få respons från producenterna. Alla inblandade är positiva och det betyder mycket för stoltheten i vår kommun. Politiker, tjänstemän, skolor och äldreboenden – alla är positiva. Att gå ihop tillsammans och samverka på alla nivåer och ta vara på potentialen som finns är jätteviktigt och något vi måste bli bättre på.

Hur tycker dina medarbetare det är att arbeta med det lokala?

De är oerhört entusiastiska. Arbetet blir så mycket roligare och vi känner en stolthet över det vi gör. Att få tänka lite annorlunda och jobba mot ett bestämt mål istället för att bara göra samma varje dag gör susen för både arbetsglädjen och yrkesstoltheten. Att kockar får träffa producenter är nyckeln till att man värnar om den lokala maten och att man får kunskap om råvaran.

Vilket tips har du för dem som vill komma igång med det här?

Knyt kontakter. Börja med att åka ut till de lokala producenterna och presentera dig själv och din verksamhet. Skapar du en fysisk kontakt blir arbetet så mycket enklare sedan. Själva har vi skapat närmare 15 kontakter nu, allt från lokala bryggerier till viltslakterier. Att använda sig av sociala medier är också något jag rekommenderar. Att synas på Instagram blir en sporre för såväl dina medarbetare som andra.

Hur ska ni fira om ni vinner på tisdag?

Då samlar jag Måltidsenheten, producenter, politiker med flera till en middag baserad på lokala råvaror där vi träffas över gränserna och samtalar hur viktiga hållbara offentliga måltider är för både folkhälsa och tillväxt.

Vinnaren i Årets Kökshjälte presenteras den 20 oktober.

Publicerad: