I England skrotas skollunchen - om premiärministern själv får välja!

Nu hotar Englands premiärminister Theresa May att skrota de kostnadsfria skolluncherna för de yngsta barnen i skolan. Politiker, kändiskockar och tjänstemän protesterar nu vilt i Storbritannien!

Att alla barn i skolan får möjlighet att äta en kostnadsfri skolmåltid är långt ifrån en självklarhet i alla länder. I England var det exempelvis först i september 2014 som man tog det historiska beslutet att börja erbjuda kostnadsfria skolluncher till de yngsta barnen under skolans tre första år (primary school), oavsett föräldrarnas inkomst. Men detta kan alltså snart vara över.

Theresa May, Englands premiärminsister har nämligen planer på att skrota det kostnadsfria skollunch-systemet för att spara pengar åt det hårt ansträngda engelska skolsystemet. Enligt brittiska tidningar och tv-kanaler hoppas premiärministern spara in £650 miljoner på detta. Däremot föreslår man att istället börja erbjuda gratis frukost i skolan.

Förslaget om att skrota skolluncherna står i det konservativa partiet, även kallade Tories, nya manifest som kommer att träda i kraft om de återtar makten i Storbritannien efter valet.

"Vi tror inte att gratis skolluncher till alla barn de tre första åren av grundskolan - oavsett föräldrarnas inkomst - är ett förnuftigt användande av offentliga pengar.... Det finns nu goda bevis på att skolfrukost är minst lika effektiv för att hjälpa barn att göra framsteg i skolan" står det i manifestet.

Detta är argument som både experter och kändisar ratar.

- Det är lång tid för ett barn att gå utan mat från morgonen till 15:30, vilket kommer att vara fallet för många familjer som kämpar på jobbet, säger lärarförbundets generalsekreterare i England, Kevin Courtney.
Man pekar även på att det inte finns tillräckligt klara riktlinjer för vad en skolfrukost måste innehålla rent näringsmässigt, något som är mycket tydligare för skolluncherna. Dessutom har Storbritannien redan nu stora problem med övervikt, diabetes och andra levnadssjukdomar hos små barn. Något som definitivt inte blir bättre ifall de återgår till "matlådor" (packed lunches) som inte når upp till näringsrekommendationerna.

- Många av våra medlemmar har rapporterat en signifikant förbättring i lärandemiljön, av koncentrationen och engagemanget från elever sedan politiken infördes 2014, vittnar representanter för de brittiska rektorsförbundet.

This is a disgrace.

Nu blandar sig även skolmatshjälten Jamie Oliver in i leken och säger "Det här är en skam."

- Det är ett faktum. Barn presterar bättre efter att ha ätit en ordentlig lunch, säger Jamie.

Se den korta intervjun (på engelska) med Jamie Oliver nedan:

Tycker du också att de kostnadsfria skolluncherna ska få finnas kvar i Storbritannien?

Skriv på namnlistan om du tycker att kostnadsfria skolluncher är en självklarhet för alla skolbarn, oavsett föräldrarnas inkomst!

SAVE FREE SCHOOL LUNCHES >>

We know that the poorest children benefit most from free school lunches. Alarmingly, without universal access to free school lunches, two thirds of children who live in poverty would still not qualify for free school meals – without these, they’ll miss out, every day. Currently, all disadvantaged infant kids have access to a hot meal everyday at school and, for some, this may be the only proper meal they eat all day.