Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Månadens säsongsgrönsak - oktober

illustration av spenat

Välkommen oktober och Lilla Spenat.

Spenat gör din tallrik färgglad och fin. Visste du att man mår bra av färgglad mat?

Spenat passar i soppa med kokt ägg som tillbehör. Stuvad spenat är också gott till stekt fisk eller korv. En lasagne med spenat eller spenat i en pastasås med rökt fisk, det är fint.

Många tycker spenaten är godast kall och mixad i en smoothies med apelsin och banan och lite bär. För smoothies kan vara riktigt ljuvligt.

Spenaten är varken kryddig eller besk och god vän med kroppen. Testa ett blad eller två, den kan finnas på ert salladsbord rå.

Att odla spenat är lätt. Att äta lite varje vecka är helt rätt. Den växer i växthus året runt men står ståtligast i odlingsbädden under sensommar och höst.

Historia: Spenat kom till Norden under 1600-talet och är släkt med rödbeta och mangold.
Näring: Spenat är fullspäckat med vitaminer, mineraler.
Järn: För att få i sig så mycket järn som möjligt från spenaten bör man samtidigt äta någonting C-vitaminrikt, då c-vitamin hjälper kroppen att ta upp järn som finns i spenat.
Tillagning: Babyspenaten kan ätas rå medan den större spenaten passar bättre i varma rätter.

Ladda ner bordsryttaren "VÄLKOMMEN oktober och Lilla Spenat" som PDF >

Bordsryttaren med Spenat har tagits fram i samarbete med Karl Johansskolan i Göteborg.

Senast uppdaterad: 2019-10-16 14:14