Många korn till inspiration.

På Munkedals utvecklingscenter i Dingle odlas det mesta som hör den svenska köksträdgården till. Bara för någon tid sedan fanns här bönor, ärtor, squash, persiljerot, brysselkål, grönkål, svartkol, black magic och chilifrukter. Idag står det 5000 kvadratmeter stora fältet delvis i träda även om majs, rotfrukter, krondill och ringblommor fortfarande står i blom.

Skolmatsakademin träffar Gunilla Martinsson, kostchef i Munkedal, Magnus Eriksson, köksmästare i Munkedals kommun och Ulrika Karlsson, trädgårdslärare/mästare på plats i köksträdgården för att höra lite mer om försöket med egenuttag av grönsaker medan en grupp förskolebarn kommer på besök för att skörda majs.

- Vi har haft en hel del besökare i form av  älgar här under sommaren, men som tur är har vi och skolbarnen kunnat skörda det mesta. Majsen brukar vi kunna skörda i slutet av augusti, men den torra och kalla våren och den kalla och regnig sensommaren, gjorde att vi fick skjuta på det ända tills nu. Vi måste passa på innan frosten tar den. Blir det kallare än – 1°C förstörs den, säger Magnus och river av blasten på en majskolv för att demonstrera hur fina de blev, medan ett 20-tal förskolebarn plockar majs på andra sidan fältet.

Köksmästare Magnus Eriksson har ett nära samarbete med kostchefen Gunilla Martinsson. Tillsammans ansvarar de för 14 enheter som omfattar äldreboenden, skolor och förskolor.

Denna månad har våra förskolor majs som tema, säger Gunilla. Förskolebarnen, som är här just nu, får skörda och plocka med sig varsin majskolv, ett fantastiskt sätt att utveckla förståelsen för vad mat är och var det kommer ifrån. Varje majskorn som sitter på kolven kan exempelvis kokas och ätas direkt, hamna i konservburk, bli en frukostflinga eller ett popcorn. Tillsammans med pedagogerna väver vi in det i läroplanen och ökar kunskapen och nyfikenheten hos barnen. Räknar du majskornen blir det även matematik. Nyligen hade vi temat ”håriga mackan” då barnen skulle garnera smörgåsen med olika grönsaker. ”Ärtor tycker jag inte om, men näsor gjorda av ärtor gillar jag”, konstaterade ett av barnen. Det var kul.

Kostenheten och odlingsutbildningen i Munkedals kommun har under säsongen haft ett nära samarbete i ett försök med egenuttag av grönsaker till kommunens kök, vilket har varit både uppskattat och lyckat.

- Tanken är satsningen ska komma hela kommunen till del, fortsätter Gunilla. Dels genom att skolbarn och förskolebarn kan komma hit på studiebesök, och dels genom att det vi skördar kan bli ett värdefullt tillskott i kommunala verksamheterna.

Gunilla Martinsson har stora planer för att utveckla konceptet med egenuttag.

Hur tas era grönsaker emot?

- Kommunen har 14 kök att leverera till och grödorna berikar främst salladsbufféerna. Ofta resulterar de i helt nya anrättningar som inte är så vanliga men väl så uppskattade. Vi har många barn som har fått smak för det som tidigare var obekant. Att dessutom kunna gå in på ett äldreboende med en stor korg nyskördade grönsaker – det finns ett värde i det, säger Gunilla.

Hur långt ifrån självförsörjande är ni?

- Det vi odlar täcker såklart inte behovet, säger Ulrika. Men vi har ett ganska stort uttag av till exempel tomater som går ut till verksamheterna under perioden maj till oktober. Under sommarveckorna när vi kan skörda som mest, täcker vi ungefär hälften av behovet och då levererar vi två gånger i veckan eller mer. Totalt sett kommer vi upp i cirka 30 kilo tomater per kvadratmeter odlingsyta, det vill säga ungefär hälften av vad tomatodlarna i Holland kommer upp till. Men det är ändå väldigt bra. Våra tomater är helt ekologiska och innehåller inte bara en massa vatten. Tack vare att de även får sitta kvar på plantan tills de är helt mogna, smakar de 300 procent mer än de som är importerade.

 

I det 600 kvadratmeter stora växthuset trivs olika sorters tomater, gurkor, paprikor och örter. För att få extra fart på odlingen, prenumererar Ulrika på humlebon som pollinerar växterna.

Vad säger Lagen om offentlig upphandling kring det här?

- Egenuttag är helt okej om det finns med vid upphandlingen. Skulle vi komma upp i större volymer än idag, så är det naturligtvis något vi måste se över. Men det är ju en väldigt angenäm fråga, säger Gunilla.

Gör ni några andra kul aktiviter?

- Just nu håller vi på och planerar för Måltidens dag som infaller den 19 oktober, fortsätter Gunilla. I år tänker vi ställa till med skördefest där vi visar upp vad man kan åstadkomma genom lokalt samarbete. På menyn står Skördesoppa med ingredienser från våra egna jordar. Vi kommer att baka bröd på mjöl från kvarn här i närheten. Morotsmarmeladen gör vi själva och förhoppningsvis kan vi få med en lokalproducerad ost också. Vi håller på och kollar upp det nu. Mjölken kommer från det lokala mejeriet Dalspira dagen till ära. Dessutom undersöker möjligheten till egenuttag av kött. Men det ligger lite längre fram i tiden.

Skolmatsakademin var där i samma veva som en förskoleklass kom på besök för att skörda majskolvar till dagens mellanmål.

Hälsa på Majsan Majs! Ladda ner bordsryttaren för förskolan på temat majs.