Munkedal odlar egna grönsaker

Att maten som serveras i våra offentligt finansierade restauranger ska vara av god kvalitet är idag en självklarhet. God kvalitet kan innebära att man vet var maten kommer ifrån och kan spåra den tillbaka till bonden eller bondgården, något som inte alltid är helt lätt idag. Kan en lösning vara att helt enkelt odla maten själv? Läs mer om Munkedals kommun som testar egenuttag av grönsaker.

Dingle Naturbruksskola är en skola med historia från tidigt 1900-tal. Tidigare har Västra Götalandsregionen bedrivit vuxenutbildning och naturbruksgymnasium på skolan men sedan ca. ett år tillbaka är gymnasieutbildningen nedlagd och Munkedals kommun äger och driver lokaler, mark och fastighet, numera Dingle utvecklingscenter. Regionen bedriver fortfarande vuxenutbildning på Dingle med trädgårdskurser på distans och i växthusen frodas fortfarande köksväxter, kryddor och grönsaker. Men vart tar allt ätbart vägen? Ulrika Karlsson som arbetar som trädgårdslärare på Dingle berättar.

- Tidigare när vi var ett naturbruksgymnasium har vi alltid använt oss av grönsakerna i vårt eget kök här på skolan och det som ändå blev över sålde vi i gårdsbutiken. Idag kan vi istället leverera till andra verksamheter inom kommunen. En låda tomater till äldreboendet en bit bort eller några kilo sallad till förskolan. Det blir inte något över till gårdsbutiken längre men det är roligt att istället kunna sätta en guldkant på tallriken hos kommunens matgäster!

Foto: Magnus Eriksson, Munkedals kommun

Sedan övergången i kommunens regi har växthuset ställt om och justerat sortimentet något för att bättre kunna passa det som kommunens måltidsverksamheter efterfrågar. Bland annat så odlas färska kryddor, dill, persilja, basilika, rödbetsblad, gurka, tomat, sallad och senare till hösten kommer rotfrukterna, försäkrar trädgårdsläraren Ulrika.

I och med den kalla och sena våren har växterna inte riktigt kommit igång på allvar ännu och man har också börjat produktionen i liten skala berättar Ulrika. Men denna vecka väntas de första gurkorna kunna skördas och levereras och Ulrika uppskattar ändå att odlingarna kommer att kunna ge ca. 30 kg tomat/vecka under säsongen.
Ulrika berättar också att hon nu mest av allt önskar sig en "varm och go sommar".  
- Om det blir en varm sommar och majsen blir lyckad så vore det himla roligt att kunna ta hit barnen från förskolan eller förskoleklassen i augusti som kan hjälpa till att skörda majsen!

Det rent praktiska med sådd, skördning och leveranser ut till verksamheterna sköter Dingle genom samarbete mellan olika yrkesgrupper på skolan och i kommunen.
- Våra trädgårdselever studerar på distans men är här på Dingle då och då för obligatoriska träffar. Vi sår och skördar mycket då. Många av dem är blivande producenter och tycker det är väldigt intressant att vara med och producera mat för de offentliga verksamheterna. Det kan rent utav bli ett kundsegment för dessa blivande producenter i framtiden. Carina som städar här på skolan hjälper också till att skörda på morgonen och vaktmästarna och fastighetsskötarna på kommunen hjälper till med leveranser till verksamheterna när de ändå är på språng.

Gunilla Martinsson som är kostchef i Munkedals kommun berättar om redan storslagna planer för hur man kan utveckla konceptet med egenuttag.
- Företrädare från kommunen kommer att resa till Rättvik på studiebesök nu i maj för att titta på deras modell av egenuttag av bl.a. kött.  Det finns nämligen en vision om att kunna genomföra något liknande även här i Munkedal. Men vi har börjat i en liten skala och får ta det därifrån, säger Gunilla.

Om ni har frågor kring konceptet med egenuttag, ta gärna kontakt med
Gunilla Martinsson, kostchef i Munkedals kommun >>