Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nationell matsvinnskartläggning publicerad

Mer mat måste hamna i magen och inte i soporna, det menar Livsmedelsverket som nu har publicerat sin nationella kartläggning av matsvinnet i skola, förskola och äldreboende.

I undersökningen som pågick under 2018-2019 och fick alla Sveriges kommuner möjlighet att rapportera in siffror från de matsvinnsmätningar de genomfört i skolan, förskolan och på äldreboenden. Det är första gången det görs en kartläggning av matsvinnet på nationell nivå. Av 290 kommuner svarade 265 på utskicket. Av dem hade 80 procent någon form av matsvinn att rapportera.

– Det finns fortfarande mycket kvar att göra för att minska matsvinnet, men vår kartläggning visar att de flesta kommuner är på banan. Hela 80 procent kan rapportera någon form av matsvinnssiffor och vi vet att flera redan har lyckats minska sitt svinn väsentligt, säger Karin Fritz, projektledare Livsmedelsverket.

Kartläggningen visar att mest matsvinn uppstår i serveringen - innan det ens når tallriken - och det är här vi verkligen kan göra skillnad.

Ta del av kartläggningen i pressmeddelandet från livsmedelsverket.

Vill ni ha stöd och inspiration i ert matsvinnsarbete?

Ta del av utbildningsmaterial, filmer och webbinarier om matsvinn på livsmedelsverkets hemsida.

Senast uppdaterad: 2020-01-29 11:36