Hallå där! Elsa – snart ny verksamhetsledare för SMAK.

Foto: Mårten Svensson

Den 23 oktober börjar Elsa Fries som ny verksamhetsledare för Skolmatsakademin. Elsa är utbildad kock och kostekonom. Hon har arbetat som projektledare, matskribent, bloggare, KRAV-ambassadör, talesperson i tankesmedjan Dyrare mat, nu! samt mat- och klimatstrateg i Örebro kommun. Närmast kommer hon från en tjänst som förebyggande avfallscoach på Kretslopp och vatten i Göteborgs Stad.

Vad fick dig att söka jobbet som vår nya verksamhetsledare?
Det lät som en spännande utmaning och en klockren kombination av alla mina tidigare erfarenheter. Efter att ha jobbat med lite olika miljöfrågor ett tag, så ser jag nu fram emot att komma tillbaka till mina hjärtefrågor – hållbar mat och offentliga måltider.

Hur väl känner du till Skolmatsakademin sedan tidigare?
Vi är väl bekanta. Offentliga måltider-världen är ju inte så stor, så våra vägar har korsats med jämna mellanrum.

Hur vill du driva utvecklingen framåt?

Skolmåltiden har gjort en fantastisk resa de senaste åren, och jag hoppas att mitt miljöperspektiv kan lyfta skolmåltiden till nästa nivå av hållbarhet. Här pratar vi om flera delar - hälsosamma matvanor, trivsam måltidsmiljö och schyst producerade råvaror som tillagas med kärlek. Alla delar är viktiga för att både vi och planeten ska må bra, och att maten hamnar där den hör hemma - i magen. 
Skolmåltiden är även en enorm resurs och källa till kunskap som jag hoppas vi kan använda ännu mer i pedagogiken. Genom mat och måltider kan vi lära om miljö, politik, olika kulturer och inte minst om varandra. 
Vidare ser jag fram emot de nya möjligheter som sammanslagningen med RISE för med sig. Det känns lyxigt att ha så nära till kunskap och innovationer inom forskarvärlden. Och jag hoppas på många spännande samarbeten och korsbefruktningar.

Vilka sidor av dig tror du kan komma väl till pass på ditt nya jobb?
Som mångsysslare inom mat och klimat så har jag utvecklat en viss bredd under åren. Då jag har jobbat ”hands on” i köket med håret på ända och händerna i grytan, lotsat mig igenom snårig byråkrati i kommunala organisationer samt debatterat i tevesoffor och skrivit matkrönikor, så ser jag nu fram emot alla de utmaningar som Skolmatsakademin och RISE kommer att bjuda på.

Som person är jag även positiv och ganska envis, vilket brukar vara bra egenskaper för att få saker att hända.

Finns det något du vill säga till alla redan nu?
Det ska bli jätteroligt att få träffa er alla ute i medlemskommunerna. Jag är övertygad om att vi kommer att skapa fantastiska saker tillsammans!

Kommer vi även fortsättningsvis att kunna följa din blogg?
Troligtvis inte i sin nuvarande form, men det är inte omöjligt att det blir något nytt kommunikationsprojekt inom Skolmatsakademin. Om det blir i bloggformat eller annan kanal får vi se.