Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nya coronaviruset - detta gäller för offentliga kök

Vi förstår att måltidsorganisationer, chefer och kockar har satts i en ansträngd och ovanlig situation. Ovissheten under en pandemi är nog så svår att hantera. Vi vill underlätta för er att hålla reda på var man hittar relevant och aktuell information om det nya coronaviruset som orsakar sjukdomen Covid-19. Nedan följer samlad information och material från Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten, Skolverket m.fl. Denna sida uppdateras löpande.

Coronaviruset sprids genom kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta. I dagsläget finns det ingenting som tyder på att viruset kan spridas genom att man äter mat eller dricker vatten. De ordinarie hygienrutinerna inklusive handtvätt är tillräckliga, menar Livsmedelsverket.

Ta del av vanliga frågor och svar på Livsmedelsverkets webbsida.

Stöddokument från Skolmatsakademin

Många måltidsorganisationer har försatts i ett extremt läge på grund pandemi, bortfall av personal och gäster. I tider som denna blir de svaga länkarna inom matsystemet extra tydliga. Men också styrkan och kraften i ert fina arbete som möjliggör att vård- och skola och vård kan upprätthålla sina viktiga samhällsfunktioner.

Samlade strategier och lösningar för offentliga måltider under pandemin

Nu är viktigare än någonsin att vi samarbetar och stöttar varandra!
Därför har vi intervjuat ett antal medlemmar för att fånga upp och sprida hur olika kommuner valt att hantera rådande tillstånd, samt tagit del av information från Martin & Servera respektive Menigo Foodservice AB.

Nedan hittar ni en sammanställning till er, så att ni kan ta del av varandras strategier och lösningar. Hoppas ni får användning av detta stöddokument i er verksamhet och stort tack till de kommuner som vi har varit i kontakt med; Trollhättan, Härryda, Mölndal, Falköping, Lidköping och Munkedal.

Till stöddokumentet>>

Tipsa oss!


Vi vill också förmedla tips och förslag på arbetssätt som kan underlätta verksamheten, livsmedelskedjan eller som på annat sätt hänger ihop med den offentliga måltidsverksamheten. Hur gör hanterar ni situationen i din kommun? Skriv gärna till oss på Skolmatsakademin@ri.se

----------------------------------------------------

Stöd och information från andra aktörer

Nedan följer samlad samhällsinformation och material med relevans för offentlia kök från bl.a. Livsmedelsverket, folkhälsomyndigheten, Skolverket m.fl. 


Måltidsbloggen


– som drivs av Livsmedelsverkets kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg

Livsmedelsverket

- Frågor och svar på vanliga frågor från konsumenter och företag

Andra webbplatser

Krisinformation

Folkhälsomyndigheten

Skolverket

Sveriges kommuner och landsting

Arbetsgivarverket

Affischer om god handhygien


Folkhälsomyndigheten har tagit fram affischer om god handhygien.

 

Senast uppdaterad: 2020-03-31 15:58