Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nytt projekt i Halland - Världens bästa smaker!

Vägen till det nya språket ska gå genom maten i ett nytt halländskt projekt för nyanlända barn. Nu skjuter Allmänna Arvsfonden till 1,8 miljoner kronor.

Världens bästa smaker kallas det, projektet som Hushållningssällskapet i Halland planerar att starta strax efter nyår nästa år.

Det handlar om mat och kulturer. Men också om språk. Nyanlända barn i åldern sex till tio år får undersöka och beskriva mat och kulturer från olika länder och på köpet ska de lära sig mer om det svenska språket.

– Om man kommer från ett annat land är det viktigt att både lära om den svenska kulturen och andras. Då kan man också känna igen den egna kulturen. ”Åh, det där känner jag igen från mitt hemland”, typ. Det blir också ett sätt att öva språket och att läsa svenska, säger Martina Jönsson, Hushållningssällskapets matkonsulent i Halland.

Väntat ett år

Efter ett års väntan sa Kammarkollegiet ja till att stödja projektet med 1,8 miljoner kronor ur Allmänna Arvsfonden.

– Det är fruktansvärt roligt att få det här beskedet, jag lämnade in ansökan för ett år sedan och har gått och väntat, säger Martina Jönsson.

Från Högskolan i Kristianstad kommer en forskare också att följa projektet för att skriva en vetenskaplig artikel.

Smoothie med många smaker

Och Martina Jönsson tror att det inte bara blir de nyanlända barnen som kommer lära sig något.

– Vi kommer också att lära av dem. De kommer att få dela med sig av sin matkultur och vi kommer att ha mycket nytta av det. Barnen kommer säkert med nya kombinationer av smaker och kryddor. En smoothie till exempel kanske kan smaka helt annorlunda. Vi har jättemycket att lära av de barnen, och av deras matkultur, säger hon.

Källa: SVT Nyheter/Halland

Senast uppdaterad: 2018-06-05 09:39