Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nyskapande mat-appar

Publicerad:
Folkälsopriset

MatGlada receptappar från Hushållningssällskapet Väst får Västra Götalandsregionens folkhälsopris 2017.

I bild från vänster: Magnus Berntsson (KD) ordf regionfullmäktige, pristagarna från Hushållningssällskapet Väst; Margareta Frost-Johansson, Eleonor Schütt, Cecilia Corin,. Prisutdelare Gunnel Adler ordf Folkhälsokommittén och Elisabeth Rahmberg folkhälsochef VGR. Foto: Helena Kryssman

– Vi är så otroligt glada och stolta över att vi har vunnit Västra Götalandsregionens folkhälsopris. Genom detta pris kan vi förverkliga vår önskan och ambition att nå ut med Matglad-apparna till ännu fler, säger Margareta Frost Johansson, utvecklingsledare och projektledare för Matglad.

Apparna MatGlad och MatGlad-helt-enkelt guidar dig genom matlagningen från start till den färdiga måltiden. Allting tillagas i kronologisk ordning steg-för-steg så att både huvudrätt och tillbehör blir klara samtidigt. Målet är att alla, oavsett förkunskaper, ska kunna följa ett recept på egen hand och lyckas! Nu får Hushållningssällskapet Väst, Västra Götalandsregionens folkhälsopris för den folkhälsoinsats som apparna MatGlad innebär.Appen ”MatGlad” innehåller 125 lättlagade recept med stegvisa instruktioner för veckans alla dagar. Appen ”MatGlad-helt-enkelt” ger användaren ledning genom hela matlagningen med hjälp av filmsekvenser och talstöd.

– Vi hade aldrig kunnat drömma om det enorma gensvar som MatGlad-apparna har fått. Med hjälp av modern teknik ville vi underlätta matlagningen för människor som av olika skäl har svårt för att använda en traditionell kokbok. Nu har apparna laddats ner över 125 000 gånger och fått mycket större spridning än vad vi någonsin hade trott från början, säger Eleonor Schütt, matkonsult på Hushållningssällskapet Väst. 

Båda apparna ”MatGlad” och ”MatGlad-helt-enkelt” är kostnadsfria och finns att ladda ner till smartphone eller läsplatta. På webbsidan www.matglad.nu finns även en webversion.

– Vi har sett många exempel på att MatGlad-apparna bidrar till en ökad matglädje och livskvalitet. Att det är viktigt att äta bra vet ”alla”, men ibland är det själva matlagningen som är svår och sätter upp hinder. MatGlad är då ett verktyg som sänker trösklarna och gör det både roligare och enklare att laga sin egen mat, säger Cecilia Sassa Corin, matkonsult.
Publicerad: