Orust bäst i länet på att servera svenskt

Orust kommun är bäst i länet på att servera mat lagad på svenska råvaror i sina offentliga restauranger. Kommunen är dessutom i topp då det gäller andel ekologisk mat. Detta enligt en kartläggning över inköpta råvaror 2016 gjord av Länsstyrelsen

Orust kommun är bäst i länet på att servera svenska råvaror enligt Länsstyrelsens jämförelse mellan kommunerna i Västra Götalands län. I kommunens kök är 100 procent av allt oberett kött svenskt, all kyckling och all mjölk är svensk. Men de höga siffrorna från alla länets kommuner imponerar. Enligt kartläggningen är genomsnittet i länet cirka 91 % svenskt kött och 98 % svenska mejerivaror.

– Våra kockar ska ha bra råvaror att arbeta med säger Charlotte Odhe, kostchef. Idag köper vi nötkött från Gröna Gårdar och mejeriprodukterna från Skåne mejerier.

Kostenheten på Orust lagar maten till alla kommunala skolor, förskolor och boende. Det är ett politiskt beslut att maten inom omsorg och skola ska lagas av utbildad personal.

Idag är även 37 procent av den mat som serveras på Orust ekologisk, genomsnittet i Sverige är 31 procent men genomsnittet i länet är 26 procent. Vi har som mål att servera 50 procent ekologisk mat 2019. Vi är på god väg dit berättar Charlotte.

Nyfiken på hur resterande kommuner i länet ligger till?

Statistiken från länets alla kommuner finner du här >>

Källor: 

Offentlig upphandling på Länsstyrelsen Västra Götalands läns hemsida >>

Orust är bäst på att servera svenskt, Lokaltidningen Stenungsund Tjörn Orust >>

Bäst i länet på inköp av svenska råvaror, Orust kommun >>