Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Fin skolmat men stressig måltidsmiljö.

2 flickor i bamba med kock

Skolmaten är generellt väldigt bra, men serveras ofta på ett ogenomtänkt sätt. Den slutsatsen drar Göteborgs-Posten i ett reportage.

Den 5 oktober uppmärksammade Göteborgs-Posten matsituationen på skolor i Göteborgs kommun. Skolmaten är hälsosam, klimatsmart och påkostad, men samtidigt konstaterar tidningen att barnens tid i skolrestaurangen ofta är så knapp att barnen inte hinner äta upp maten. Kastas maten, blir den som uttrycket säger, den dyraste maten.

Göteborgs kommun har en ambition att alla elever ska ha minst 30 minuter på sig att äta lunch, medan Livsmedelsverkets riktlinjer anger att de bör ha minst 20 minuter. Dock finns exempel där eleverna bara har 15 minuter på sig, inklusive att stå i kö, ta mat, sätta sig, äta och lämna disken. 

Ett annat problem är att elever på vissa skolor tvingas äta lunch redan kl. 10.30, även om Livsmedelsverket anger att lunchen inte bör äga rum innan kl. 11. Vid denna tid är det få elever som har hunnit bli hungriga, vilket leder till att de äter mindre och därmed blir hungriga och trötta ganska tidigt under eftermiddagen.  

Att redan som ung behöva uppleva stressiga luncher är det många som oroar sig över. Maten är generellt väldigt bra, men serveras ofta på ett ogenomtänkt sätt. Skolrestauranger med plats för fler sittande skulle kunna lösa en stor del av problematiken.

Läs hela reportaget på GP (endast för prenumeranter) >>

Senast uppdaterad: 2019-10-14 16:15