Feststämning när Sveriges främsta skolkockslag samlades.

Lisa Lemke, Tina Nordström och Leif Mannerström var några av alla som förgyllde kvällen.

Tisdagen den 19 september avgjordes årets upplaga av White Guide Junior i Eriksbergshallen i Göteborg. Totalt delades det ut pris i 13 kategorier under ledning av konferenciererna Tina Nordström och Lisa Lemke. Skolmatsakademin passade på att ställa några snabba frågor till två av de nominerade lagen i kategorin Årets skolrestaurang: Ellen Keyskolan i Hisings Backa samt Brottkärrsskolan i Askim.

Andreas Forsberg, skolintendent, Shyam Prasad Pradhan, kock, Angela Forsberg, köksmästare, Edina Cokovic, kock – alla på Ellen Keyskolan i Hisings Backa samt Helén Gustafsson, områdeschef Måltid Norra Hisingen. Saknas på bild gör Hasina Sayed, kock.

Vad är det som har tagit er här så långt i tävlingen, tror ni?
Ellen Keyskolan är en helt nyöppnad skola men vi har redan fått till ett fantastiskt samarbete där hela skolans personal är involverad i skolmåltiden, säger Angela och Andreas. Våra pedagoger för hela tiden samtal med eleverna, redan i klassrummet blir lunchen presenterad. Vi har en rektor som brinner för skolmåltiden och ser den som en grundförutsättning för lärandet och politiker som lyssnar. Det är politiska beslut som styr vad som ligger på tallriken.

Kan ni berätta om dagen när juryn kom på besök?
De kom helt oannonserat, säger Angela. På menyn stod pannbiffar med timjansky, kokt potatis och nybakat bröd, vilket tydligen föll juryn i smaken. Men själva maten står bara för 15 procent av helhetsbedömningen i White Guide Junior. De var märkbart fascinerade av vår måltidsmiljö som utmärker sig genom god akustik och öppenhet. Just öppenheten mellan köket och restaurangen är oerhört viktig. Eleverna ska se hur det går till när maten lagas. Det är ärlig mat vi lagar säger Heléne.

Finns det något mer som präglar maten ni lagar?
Vi lagar all mat från grunden med mycket kärlek, engagemang och kunskap, fortsätter Edina. Varje vecka har vi två vegetariska dagar och vi satsar alltid på att få in mycket matglädje i det gröna. Eftersom vi har matgäster från världens alla hörn har vi också blivit bra på kryddblandningar som speglar olika matkulturer. Hos oss ska alla matgäster känna sig som hemma. Att vi har lite matsvinn ser vi som ett kvitto på att vi gör ett gott arbete. Den bästa maten är den som blir uppäten.

Har ni några fler tips ni kan dela med er av?
Att ha många vuxna som äter med eleverna ger lugn och trygghet. Det finns inget vi och dem, utan alla är en del av helheten. Eleverna kan våra namn och vi har en öppen dialog som innebär att vi får både ris och ros. Unga är oerhört bra på att ge snabb feedback. Det tar vi vara på, avslutar Shyam och Andreas.

Kristina Kjellén, köksmästare och Agneta Berg, rektor på Brottkärrsskolan.

Vad utmärker Brottkärrsskolans syn på skolmåltiden?
Hos oss jobbar vi som att skolan och måltidsservice är ett, där måltiden värderas lika högt som undervisningen, säger Agneta. Skolmåltiden är samtidigt en del av undervisningen. Läser eleverna om till exempel Sydamerika, serverar vi sydamerikansk mat till sydamerikansk musik under den veckan. Att få en helhetsbild ökar elevernas förståelse och gör lärandet så mycket roligare.

Finns det något du vill tillägga Kristina?
Vår kostchef ger oss fria tyglar. Jag har otroligt duktiga medarbetare, fyra av fyra är kockar, och vi lagar all mat från grunden. Att tillföra positiv energi är också något man vinner mycket på. Det tänket bär jag alltid med mig.

Hur mycket mer arbete krävs för att göra det lilla extra?
Egentligen handlar det bara om att ha ett gott lagarbete och att planera rätt, fortsätter Kristina. Vi har 8 timmar till förfogande och det finns inget roligt med att göra det lätt för sig. Ska eleverna på utflykt och äta i skogen fixar vi det. Ser du varje dag som en ny utmaning, ja då blir det också kul att gå till jobbet och lättare att göra ett bra jobb.

Vad skulle en vinst innebära för er ikväll?
Det hade givetvis varit jätteroligt, men bara att tillhöra topp 30 bland 200 utvalda skolor känns fantastiskt, säger Agneta. Vi vann 2013 och har sedan varit nominerade under alla år. Oavsett hur det går är vi glada för att vara här. Det betyder att vi jobbar på rätt sätt.

Övriga nominerade från Västra Götaland i kategorin Årets skolrestaurang var Billingskolan i Skövde, Brunnsboskolan i Göteborg och Fridaskolan i Mölnlycke.

Vann White Guide Junior 2017 i kategorin Årets skolrestaurang gjorde Nannaskolan i Uppsala.