Om oss

Skolmatsakademin medlemmar 2018

Skolmatsakademin är ett kunskapsnätverk i Västra Götaland som startades år 2006 för att främja skolmåltiden och goda matvanor i skolan. Vi vill förmedla en positiv attityd till skollunchen och öka kunskapen om hur valet av livsmedel påverkar vår hälsa och miljö.

Aktivt nätverk

Nätverket är till för dig som är verksam i förskolan, i skolan eller i skolrestaurangen och som på något sätt kommer i kontakt med skolmåltider. Skolmatsakademin arrangerar löpande nätverksträffar, utbildningar för skolans personal, koordinerar utvecklingsprojekt, samordnar arbetsplatsbyten och studiebesök, tar fram gemensamt material och marknadsför skolmåltiderna i Västra Götaland. Skolmatsakademin är en samlande kraft för skolmatsfrågor i Västra Götaland!
Webbplatsen är en plattform där vi sprider goda lokala exempel, nyheter och informerar om beprövade metoder och läromedel, för skolrestaurangen och klassrummet. Informationsmaterial om oss hittar du här.

Våra medlemmar

I nätverket är för närvarande 52 kommuner, stadsdelar och utbildningsaktörer medlemmar. Alla finns geografiskt placerade i Västra Götaland.

Kontaktuppgifter till alla våra medlemmar hittar du här.

Finansiering av vår verksamhet

Skolmatsakademin finansieras av miljönämnden i Västra Götalandsregionen tillsammans med deltagande kommuner, stadsdelar och utbildningsaktörer i Västra Götaland.

Sociala medier

Via våra andra sociala plattformar (Facebook, Twitter, Instagram och Youtube)  kan du hitta ytterligare info och inspiration. 
Vi ses!

De senaste veckorna har vi arbetat med att samla in intervjuer från skolorna i projekt Väl godkänt för skolmåltiden. Här kommer några intressanta citat från eleverna: -På vår gamla skola vågade man inte ta vegetarisk mat. Den stog för sig själv och hade alltid ett lock över sig så man visste inte vad det var och man visste inte om man fick ta. - Vi får nästan samma mat hemma, det är inte alltid grönsaker hemma som i skolan. - Det finns många på skolan som tar nästan ingenting. De är rädd och vågar inte smaka. - Jag tycker man skulle ha stuvade makroner och vanliga. - Bra mat är potatis, fisk, grönsaker, lite korv, musslor. - Man borde pynta mer i matsalen, efter varje årstid. Då blir det mysigt. - Jag har lärt mig att man ska ha en sida med ris eller potatis, en del med grönsaker och minst kött. - Ibland hinner vi prata med kockarna, vi känner dem. - Det är smart när man kan ta bestick, tallrik och mat samtidigt. Jobbigt när man måste springa runt och hämta på olika ställen. - Jag skulle också gärna vara med i köket en dag. På förskolan fick vi det men jag fick aldrig uppleva det. 😉 Mvh Lina/projektledare Väl godkänt för skolmåltiden
bild-476421005818585_1835459953248010
Nu blir skolmaten ännu klimatsmartare i Lidköpings kommun! Med hjälp av medel från Klimatklivet görs en storsatsningen på bl.a. kompetenshöjning inom klimatsmartare offentliga måltider. Läs mer om detta i artikeln i Lidköpingsnytt:
På plats i Vara konserthus på #måltidensmervärde med stark inledning av moderator @monikaahlberg och inspirationsfi… https://t.co/dvjTxbL6kt
MATtanken
RT @MATtanken_SE: Vi spelade in vårt webbinarium om skolluncher på lektionstid och du kan nu se det i efterhand! #offentligamåltider #skolm…
Nu i Nobeltider är det så roligt att få se att flera av er passar på att bjuda till och göra det lite extra roligt och festligt för gästerna. Det kan vara stort och smått. Här är några exempel. Först ut @lackarebacksskolanskok som i samarbete med pedagogerna går in i karaktär med stort leende, nobelband över kock rocken och yoghurt dessert med bär. 😉 Lysande!! #nobel #pedagogikslunch #skolmat #skolrestaurang #godaexempel
Nu är det god tid att pynta juligt i våra skolresturanger, kök och matsalar. Här är ett exempel från ett litet förskolekök Stenugnsund. Roligt eller hur!! Följ kocken och måltidspedagogen @karinochmaten för fler roliga och inspirerande tips! #jul #måltidspedagogik #pynt
Senast uppdaterad: 2018-05-03 15:26