Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Receptbank

Inspiration och bra recept är en förutsättning för att laga god och hållbar mat. Här samlar vi ett antal klimatsmarta receptsamlingar anpassade för offentliga kök. De kommer från olika kommuner, organisationer, projekt samt från matlagningskurser arrangerade av Skolmatsakademin. Varsågod och låt dig inspireras!

Recept och information om de kriterier som Södertälje kommun utgår från i sin verksamhet. Innehåller både växt- och köttbaserade rätter (4 eller 50 portioner).

Helsingborg stad håller på att bygga upp en receptsamling med vegetariska rätter från stadens skolkök.

Vegetariska recept från offentliga kök som deltagit i projektet hållbara måltider i Örebro län.

Receptsamlingen innehåller både gröna rätter och kötträtter med mer grönt i. Recepten är framtagna av offentliga kök som deltagit i projektet hållbara måltider i Örebro län.

En receptbank med näringsberäknade och klimatanpassade recept är under uppbyggnad. Det finns redan en hel del recept från flera av stadens förskolor att ta del av.

En vidareutbildning av kockar och ekonomibiträden i Norrköpings kommun resulterade bland annat i denna receptsamling. En del i samlingen består av lakto/vegetariska recept.

Klimatrådet i Jönköping tog inför klimatveckan 2018 fram en hållbar inspirationsmeny med tio recept anpassade för 1 och 100 portioner. Innehåller både kött- och växtbaserade rätter.

 WWF har tillsammans med Jens Vikingsson tagit fram recept för en veckomeny som tillsammans klarar One Planet Plates klimatbudget och uppfyller kraven på biologisk mångfald.

Genom åren har Skolmatsakademin hållit en rad utbildningar i vegetarisk och växtbaserad matlagning i samarbete med bl.a. Paul Svensson, Kurt Weid, Magnus Naess m.fl. Här finner du recepten från några av dessa.

Senast uppdaterad: 2019-04-24 14:49