Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Besvär i rörelseorganen

Rörelseorganen är ett samlingsnamn på skelett, muskler, senor och ledband (ligament) och rapporteras oftast från nacke, skuldra, rygg, höft eller knä. Med svår värk i rörelseorganen avses värk eller smärta i skuldror, axlar, nacke, rygg, armbåge eller hand.

Långvarig värk är ett betydande hälsoproblem

En god rörelseförmåga är av central betydelse för att kunna klara sig på egen hand (för en god rörelseförmåga krävs olika kroppsfunktioner såsom muskelstyrka, balans, koordination och kondition). Nedsatt rörelseförmåga och långvarig värk eller smärta i rörelseorganen är betydande hälsoproblem som ger avsevärd sänkning av livskvalitén. Det är också vanliga orsaker till kontakt med sjukvården och tillhör de vanligaste orsakerna till långvariga sjukskrivningar och förtidspension.

Drygt 13 procent av de svarande uppger att de lider av svår värk i rörelseorganen. Det är mer vanligt med svår värk bland kvinnor. Besvär i rörelseorganen ökar med stigande ålder, men även i den yngre åldersgruppen 16-29 år uppger drygt åtta procent svår värk i rörelseorganen.

Senast uppdaterad: 2018-01-09 14:26