Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Kostvanor

Goda matvanor och säkra livsmedel är förutsättningar för en god hälsoutveckling hos befolkningen. Goda matvanor i form av balanserat intag av frukt, grönsaker och fett har samband med till exempel minskad risk för hjärt- och kärlsjukdom samt vissa cancerformer. Kost och matvanor har även betydelse för diabetes typ 2, övervikt och karies.

Var fjärde har dåliga kostvanor

Livsmedelsverkets rekommendationer om vad vi bör äta utgår från de nordiska näringsrekommendationerna. Det innebär bland annat en daglig konsumtion av grönsaker och frukt motsvarande 500 gram per dag.

Intaget av frukt och grönsaker används som en indikator på goda kostvanor. Stort intag av frukt och grönt förutsätts höra ihop med till exempel generellt större intag av kostfibrer, mindre sockerintag, mindre fett, mindre mängd total tillförd energi. Att äta frukt och grönsaker fem gånger per dag eller oftare bedöms vara markör för goda kostvanor medan att äta frukt eller grönt mindre än 1,3 gånger per dag bedöms vara en markör för dåliga kostvanor.

Kvinnor har bättre matvanor än män och äldre har bättre matvanor än yngre. En av fyra har dåliga kostvanor  och män och unga har sämre kostvanor.


Senast uppdaterad: 2017-10-27 08:20