Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Easy Reading

Syftet med projektet var att ta fram lösningar för att kunna individanpassa digitalt material i realtid. Nyckelord: Teknik, delaktighet, tillgänglighet, kognition, lättläst

Aktuellt

Bakgrund
Tillgång till digitala medier, Internet och webbaserad information är idag mycket viktigt för alla medborgare. Men för många personer med en kognitiv nedsättning är det svårt att förstå innehåll, navigera på webbplatser och hantera gränssnitt och olika webbtjänster. EasyReading är ett EU-projekt med nio partners från sex europeiska länder. Projektet har arbetat för att underlätta för personer med kognitiva nedsättningar att ta del av innehåll på webben. Dart har arbetat med frågor som rör etik och informationssäkerhet och med användartestningar av de digitala lösningar som togs fram i projektet. 

Metod
I projektet var personer som själva har en kognitiv nedsättning med som medforskare. De var med genom hela projektet och funderade kring hur tjänsterna skulle se ut, provade och gav respons och samverkade med utvecklarna. Dart hade, tillsammans med två center i Tyskland och Österrike, hand om en grupp medforskare.

De olika parterna i projektet utvecklade sedan sätt att presentera innehållet på webben på ett enkelt och tillgängligt sätt. Det handlar om att förenkla layout och struktur, förenkla texter eller representera text som bild eller film. Allt sker direkt på den webbsida användaren är inne på. En användares preferenser kan lagras så att systemet lär sig vad hen föredrar och kan föreslå smarta hjälpfunktioner.

Framtid
Det som byggdes upp i EasyReading fungerar som en molnbaserad och öppen infrastruktur för digitala resurser. Genom att bygga på detta sätt skapade vi en grund för en hållbar utveckling av tjänster och program som syftar till att göra digitalt innehåll tillgängligt för fler användargrupper.

Produkter/material 

Easy Reading är ett hjälpmedel för att läsa och förstå webbsidor. Du kan använda det på din dator eller på din surfplatta. Med Easy Reading kan en webbsida bli lättare att läsa och förstå.

Easy Reading kommer i form av ett tillägg till webbläsarna Firefox och Google Chrome. Om du laddar hem tillägget kan du använda det direkt på olika webbsidor.

Projektledare
Klaus Miesenberger (klaus.miesenberger@jku.at) och Peter Heumader (peter.heumader@jku.at), Johannes Kepler University Linz
Projektgrupp på Dart: Sandra Derbring (sandra.derbring@vgregion.se), Eva Holmqvist (eva.holmqvist@vgregion.se), Helen Göransson (helen.goransson@vgregion.se)

Samverkande parter
Dart, Austrian Competence Network for Information Technology to promote the integration of people with disabilities (KI-I), Technical University Dortmund (TUD), gGmbH i Düsseldorf (PIKSL), Funka Nu AB, Texthelp LTD, Athena ICD Ltd från Israel, ERCIM, Frankrike

Finansiering
Europeiska unionen, ramverk Horizon 2020 

Senast uppdaterad: 2021-05-28 16:57