Kurser våren 2021

Dart erbjuder skräddarsydda uppdragsutbildningar efter era behov och har ett kursprogram som återkommer varje termin.
Våra utbildningar består av teori, samtal och reflektioner och ibland praktiska övningar och fallbeskrivningar.
Många av våra kurser ges nu online. Dessa kurser är markerade i listan nedan. De kurser som ännu inte passar för ett distansupplägg ges fortfarande på plats hos oss.
Kursledarutbildningar
Våra kursledarutbildningar syftar till att utbilda yrkesverksamma att kunna hålla i kurser i metoderna AKKtiv, KOMPIS och samtalsmatta.
Vill du lära ut metoden samtalsmatta till andra i din verksamhet?
På kursledarutbildningen lär dig hur du utbildar andra i att använda samtalsmatta. Du får lära dig att hantera gruppdynamik och hur du kan skapa en konstruktiv miljö där dina kursdeltagare kan lära sig av varandra. Du får också uppdateringar från den senaste forskningen. Utbildningen har stort fokus på reflektion.
Behörighet och antagningsprocess
För att vara behörig att gå utbildning ska du ha gått kursen samtalsmatta och ha stor erfarenhet av att använda metoden, ha kunskap kring kommunikation och vara bra på att förmedla din kunskap till andra.
Skicka oss din intresseanmälan för att få kompletta ansökningshandlingar. Detta innebär att du ska skicka in en film där du använder samtalsmatta, samt fylla i ett formulär och beskriva några exempel av din användning av samtalsmatta. Din ansökan kommer granskas för att se om du uppfyller kriterierna. Den kompletta ansökan är bindande.
Bra att veta
- Kursen ges under två dagar.
- Deltagarantalet är begränsat. Ansökningarna kommer behandlas i takt med att de kommer in. Ansökningar inskickade efter 28 februari kommer att behandlas till reservplats eller till nästa kurstillfälle.
- Om du blir godkänd får du får licens för att utbilda i en tvådagarskurs i samtalsmatta.
- Du får tillgång till alla resurser du behöver för att utbilda i metoden, inklusive digitala resurser.
- En årlig avgift till Talking Mats Centre i Skottland tillkommer för att hålla din licens aktiv.
Pris
15 000 kr exkl. moms. Kaffe och lunch ingår.
Din intresseanmälan är inte bindande, men om du skickar in kompletta ansökningshandlingar blir din ansökan bindande och kräver underskrift av chef eller motsvarande.
Är du intresserad?
Skicka snarast in din intresseanmälan till oss. Vi skickar då ut ansökningshandlingarna. I dem styrker du din kompetens i text och genom filmade exempel.
Kontakt
Har du frågor kring kursupplägg eller ansökningar kan du ta kontakt med Margret Buchholz, arbetsterapeut och licensierad samtalsmatteutbildare.
Beskrivning
Denna utbildning vänder sig till personal inom barnlogopedisk mottagning, allmän mottagning eller liknande verksamhet som vill leda en kurs i kommunikation, lek och AKK för föräldrar till barn med kommunikationssvårigheter. AKKtiv står för Alternativ och Kompletterande Kommunikation, tidig intervention. För att hålla en AKKtiv KomIgång föräldrakurs krävs att du har genomgått kursledarutbildningen. Du kommer att få tillgång till ett kursmaterial i form av filmer, Power Points, övningsuppgifter och hemuppgifter. Till kursen finns även en kursbok som heter ”KomIgång – en föräldrakurs om kommunikation och kommunikationsstöd”. Om du jobbar på habilitering, anmäl dig istället till kursen AKKtiv KomIgång habilitering.
Avsedd för
Logopeder, pedagoger, psykologer och arbetsterapeuter (eller annan lämplig utbildning) som jobbar på barnlogopedisk mottagning, allmän mottagning eller liknande verksamhet och har goda kunskaper om och erfarenheter av barns kommunikationsutveckling och AKK. Föräldrakursen ska ledas av två personal varav minst en logoped.
Förkunskaper
Du ska ha minst två års erfarenhet av att arbeta med barn med kommunikationssvårigheter.
Kursinnehåll
- Aktuell forskning avseende kommunikationsutveckling, AKK och tidig intervention.
- Genomgång av innehållet i föräldrakursen
- Genomgång av hemsida med material till föräldrautbildningen
- Övning i att förmedla kunskap i grupp och att leda gruppsamtal
Kostnad
6 900 kr exkl. moms. Kaffe och lunch ingår.
Kursledare
Åsa Björkman, Sandra Östberg
Anmälan
Det går inte längre att anmäla sig till kursen.
Tid
09.00-16.00 alla tre dagarna.
Övrigt
Inför kursen förväntas du läsa aktuell litteratur, se www.akktiv.se. Vi rekommenderar att du går tillsammans med någon som du ska hålla kursen med.
Beskrivning
Denna utbildning vänder sig till personal inom habiliteringen eller liknande verksamhet som vill leda en kurs i kommunikation, lek och AKK för föräldrar till barn med kommunikationssvårigheter. AKKtiv står för Alternativ och Kompletterande Kommunikation, tidig intervention. För att hålla en AKKtiv KomIgång föräldrakurs krävs att du har genomgått kursledarutbildningen. Du kommer att få tillgång till ett kursmaterial i form av filmer, Power Points, övningsuppgifter och hemuppgifter. Till kursen finns även en kursbok som heter ”KomIgång – en föräldrakurs om kommunikation och kommunikationsstöd”. Om du jobbar på allmän eller barnlogopedisk mottagning eller utredningsteam, anmäl dig istället till kursen AKKtiv KomIgång barnlogopedi.
Avsedd för
Logopeder, pedagoger, psykologer och arbetsterapeuter (eller annan lämplig utbildning) som jobbar på habilitering och som har goda kunskaper om och erfarenheter av barns kommunikationsutveckling och AKK. Föräldrakursen ska ledas av två personal varav minst en logoped.
Förkunskaper
Du ska ha erfarenhet av att arbeta med AKK med barn med kommunikationssvårigheter, gärna i två år.
Kursinnehåll
• Aktuell forskning avseende kommunikationsutveckling, AKK och tidig intervention.
• Genomgång av innehållet i föräldrakursen
• Genomgång av hemsida och USB med material till föräldrakursen
• Övning i att förmedla kunskap i grupp och att leda gruppsamtal
Kostnad
6 900 kr exkl. moms. Kaffe och lunch ingår.
Kursledare
Britt Claesson och Sandra Östberg
Anmälan
Det går inte längre att anmäla sig till kursen.
Tid
09.00-16.00 alla tre dagarna
Övrigt
Inför kursen förväntas du läsa aktuell litteratur, se www.akktiv.se. Vi rekommenderar att du går tillsammans med någon som du ska hålla kursen med.
Beskrivning
Kursen riktar sig till dig som har gått kursledarutbildning AKKtiv KomIgång och som varit delaktig i KomIgång-kurs för föräldrar. Utifrån önskemål om att kunna anpassa kurser efter föräldrars behov och de förutsättningar som finns på den enskilda habiliteringen har vi tagit fram kursledarutbildningen AKKtiv påbyggnad. Den ersätter de tidigare kursledarutbildningarna KomUng som riktar sig till föräldrar som har barn i skolåldern, och KomFler, som riktar sig till föräldrar som har barn som är flerspråkiga. Exempel på anpassningar vi kommer att ta upp är för skolbarn/ungdomar, flerspråkiga familjer, barn med flerfunktionsnedsättning, synnedsättning och/eller hörselnedsättning. I samband med kursen kommer du att få inlogg till hemsidan med material till föräldrakurserna KomUng och KomFler. Filmer som har tagits fram på kursen får du separat på ett USB.
Avsedd för
Kursledare som vill fördjupa sig och kunna anpassa KomIgång till skolbarn/ungdomar, flerspråkighet, flerfunktionsnedsättning, synnedsättning och/eller hörselnedsättning. Den vänder sig också till dig som vill hålla i någon av kurserna KomUng, KomFler, KomIgång syn eller KomIgång flerfunktionsnedsättning. Föräldrakurserna ska ledas av två personal varav en logoped.
Förkunskaper
Du har gått kursledarutbildning AKKtiv KomIgång habilitering och varit kursledare för en eller flera föräldrakurser AKKtiv KomIgång.
Kursinnehåll
• Aktuell forskning avseende kommunikationsutveckling och AKK vid olika funktionsnedsättningar och åldrar. Samtal utifrån inläst material.
• Erfarenhetsutbyte
• Anpassa KomIgång-kursen för föräldrar till barn med kommunikationssvårigheter utifrån olika behov
• Kursmoment och kursmaterial till KomUng-kursen & KomFler-kursen
• Lek eller aktivitet? Samtal kring aktiviteter som stimulerar till kommunikation och exempel på AKK-anpassningar
• AKK på modersmålet. Samtal kring aktiviteter som stimulerar till kommunikation och exempel på AKK-anpassningar
• Filmanalys & gruppuppgifter
Kostnad
5 300 kr exkl moms. I kurspriset ingår också kursledarmaterialet till KomUng och KomFler.
Kursledare
Britt Claesson och Sandra Östberg
Anmälan
Kursen ges online.
Här kan du anmäla dig till kursen. Du måste själv fylla i namn och datum. Anmäl dig senast 26 februari.
Tid
9- 16.30 båda dagarna
Övrigt
Inför kursen förväntas du läsa aktuell litteratur, se www.akktiv.se/kursledarutbildning. Vi rekommenderar att du går tillsammans med någon som du ska hålla kursen med.
Beskrivning
AKKtivs kursledarutbildning vänder sig till dig som vill leda en KomHem-kurs för föräldrar till barn med kommunikationssvårigheter. KomHem är en fördjupningskurs som erbjuds föräldrar som har deltagit i någon av AKKtivs grundkurser KomIgång, KomUng eller KomFler.
KomHem-kursen ska ledas av två personal varav en logoped.
Avsedd för
Dig som har gått kursledarutbildning KomIgång och är logoped, pedagog, psykolog eller arbetsterapeut med goda kunskaper om och erfarenheter av barns kommunikationsutveckling och AKK. Du har genomfört minst en föräldrakurs i KomIgång, KomUng eller KomFler. KomHem-kursen ska ledas av två personal varav en logoped.
Innehåll
Under kursen går vi igenom:
- Gemensam problemlösning
- Målsättningsarbete
- Kursmoment och kursmaterial till KomHem-kursen
- Diskussioner utifrån kursdeltagarnas egna filmer
- Övning i att förmedla kunskap i grupp och att leda gruppsamtal
Kostnad
4 000 kr exkl. moms.
Kursledare
Britt Claesson, Sandra Östberg
Anmälan
Kursen ges online.
Här kan du anmäla dig till kursen. Du måste själv fylla i namn och datum. Anmäl dig senast 30 april.
Tid
13.00-17.00 dag 1
09.00-16.00 dag 2
Övrigt
Inför kursen förväntas du läsa aktuell litteratur (se www.akktiv.se) samt förbereda en egen film på ett barn med kommunikationssvårigheter (max 15 min). Ta med dig filmen på ett USB-minne.
Beskrivning
Handledarutbildningen vänder sig till dig som vill leda KOMPIS-utbildning och handleda i pedagogiska verksamheter. I handledarutbildningen får deltagarna ett färdigt utbildningsmaterial för att kunna utbilda sina kollegor. På sina arbetsplatser genomför de utbildade handledarna sedan en studiecirkel.
Avsedd för
Utbildningen rekommenderas i första hand till specialpedagoger, talpedagoger, logopeder och psykologer inom särskole- eller förskoleverksamhet.
Förkunskaper
Handledarutbildningen förutsätter att deltagarna har goda förkunskaper om olika redskap och sätt för AKK eller att du tidigare har gått kursen ”Alternativ och kompletterande kommunikation – en grundkurs”.
Kursinnehåll
Du får en genomgång av utbildningsmaterialet med fördjupning kring teoretiska grunder för kommunikationsutveckling och aktuell evidens. I KOMPIS är kommunikativ miljö och bildkommunikation i fokus men alla typer av kommunikation uppmärksammas. Kursen innehåller föreläsningar, övningar och diskussion.
Kostnad
5 300 kr exkl. moms.
Kursledare
Helen Göransson
Anmälan
Kursen ges online.
Här kan du anmäla dig till kursen. Du måste själv fylla i namn och datum. Anmäl dig senast 5 mars.
Tid
Dag 1: kl. 9.00-17.00
Dag 2: kl. 9.00-16.00
Övrigt
Före handledarutbildningen förväntas deltagarna läsa litteratur, bl.a ”KomIgång – en föräldrakurs om kommunikation och kommunikationsstöd” som finns att köpa på www.vgregion.se.
Vi vill också att du har läst följande bok:
Lusten att förstå - om lärande på människans villkor
av Peter Gärdenfors
Information om ytterligare litteratur kommer i samband med bekräftelsen.
Om du känner dig osäker på om du har rätt förkunskaper för kursen kan du ringa och stämma av med kursansvarig.
Beskrivning
Handledarutbildningen vänder sig till dig som vill leda KOMPIS-utbildning och handleda i pedagogiska verksamheter. I handledarutbildningen får deltagarna ett färdigt utbildningsmaterial för att kunna utbilda sina kollegor. På sina arbetsplatser genomför de utbildade handledarna sedan en studiecirkel.
Avsedd för
Utbildningen rekommenderas i första hand till specialpedagoger, talpedagoger, logopeder och psykologer inom särskole- eller förskoleverksamhet.
Förkunskaper
Handledarutbildningen förutsätter att deltagarna har goda förkunskaper om olika redskap och sätt för AKK eller att du tidigare har gått kursen ”Alternativ och kompletterande kommunikation – en grundkurs”.
Kursinnehåll
Du får en genomgång av utbildningsmaterialet med fördjupning kring teoretiska grunder för kommunikationsutveckling och aktuell evidens. I KOMPIS är kommunikativ miljö och bildkommunikation i fokus men alla typer av kommunikation uppmärksammas. Kursen innehåller föreläsningar, övningar och diskussion.
Kostnad
5 300 kr exkl. moms.
Kursledare
Helen Göransson
Anmälan
Kursen ges online.
Här kan du anmäla dig till kursen. Du måste själv fylla i namn och datum. Anmäl dig senast 22 januari.
Tid
Dag 1: kl. 9.00-17.00
Dag 2: kl. 9.00-16.00
Övrigt
Före handledarutbildningen förväntas deltagarna läsa litteratur, bl.a ”KomIgång – en föräldrakurs om kommunikation och kommunikationsstöd” som finns att köpa på www.vgregion.se.
Vi vill också att du har läst följande bok:
Lusten att förstå - om lärande på människans villkor
av Peter Gärdenfors
Information om ytterligare litteratur kommer i samband med bekräftelsen.
Om du känner dig osäker på om du har rätt förkunskaper för kursen kan du ringa och stämma av med kursansvarig.
Kommunikativ tillgänglighet och miljö
På kurserna om kommunikativ tillgänglighet får du lära dig hur man kan ta fram och arbeta med alternativa kommunikationssätt i olika miljöer.
Beskrivning
När en person behöver använda kommunikationsstöd/Alternativ och Kompletterande Kommunikation (AKK) för att kommunicera behöver du som samtalspartner också göra det.
Om kommunikationsstödet som används består av bilder – t.ex. en kommunikationsbok, samtalskartor eller talande hjälpmedel – behöver omgivningen lära sig att pekprata. Det innebära att vi pekar på bilder samtidigt som vi pratar för att förstärka betydelsen.
Samtala med bilder är en praktisk kurs där du lär dig pekprata. Målet med kursen är att du ska bli en bra samtalspartner och kommunikativ förebild, för att du ska kunna stödja AKK-användarens kommunikationsutveckling.
Kursen är uppdelad i två halvdagar – på förmiddagen är det fokus på lågteknologisk AKK och på eftermiddagen är det fokus på högteknologisk AKK. Du anmäler dig till den halvdag som passar dina behov bäst. Vill du lära dig samtala med bilder med både hög- och lågteknologisk AKK är du välkommen att anmäla dig till båda kurserna.
Använder ni redan ett kommunikationshjälpmedel får du ha det tillgängligt under kursen, så får du öva dig på att samtala med det.
Inför kursen kommer du att få material skickat till dig via e-post. Skriv ut materialet och ha det tillgängligt under kursen.
Avsedd för
Utbildningen vänder sig till alla som möter personer i behov av stöd i sin kommunikation, både närstående och professionella.
Förkunskaper
Inga krav på förkunskaper
Kursinnehåll
- Fokus på lågteknologisk AKK (samtalskartor eller kommunikationsbok)
- Grundläggande kunskap om kommunikation, AKK och allas rätt till kommunikation
- Grundläggande kunskap om partnerstrategier och responsiv kommunikationsstil
- Stort fokus på att öva på att pekprata
- Tillfälle för reflektion och diskussion kring metoden pekprat
Kostnad
1 300 kr exkl. moms.
Kursledare
Helen Göransson, Anna Nilsson
Anmälan
Kursen ges online.
Här kan du anmäla dig till kursen. Du måste själv fylla i namn och datum. Anmäl dig senast 12 mars.
Tid
09.00 – 12.00
Övrigt
Är du intresserad av att lära dig kommunicera med lågteknologisk AKK (samtalskartor eller kommunikationsbok) är du välkommen att anmäla dig på den här kursen som går på förmiddagen.
Är du intresserad av att lära dig kommunicera med högteknologisk AKK (samtalsapparater, talande hjälpmedel, programvaror för kommunikation) är du välkommen att anmäla dig på kursen som går på eftermiddagen.
Vill du lära dig samtala med bilder med både hög- och lågteknologisk AKK är du välkommen att anmäla dig till båda kurserna.
Beskrivning
När en person behöver använda kommunikationsstöd/Alternativ och Kompletterande Kommunikation (AKK) för att kommunicera behöver du som samtalspartner också göra det.
Om kommunikationsstödet som används består av bilder – t.ex. en kommunikationsbok, samtalskartor eller talande hjälpmedel – behöver omgivningen lära sig att pekprata. Det innebära att vi pekar på bilder samtidigt som vi pratar för att förstärka betydelsen.
Samtala med bilder är en praktisk kurs där du lär dig pekprata. Målet med kursen är att du ska bli en bra samtalspartner och kommunikativ förebild, för att du ska kunna stödja AKK-användarens kommunikationsutveckling.
Kursen är uppdelad i två halvdagar – på förmiddagen är det fokus på lågteknologisk AKK och på eftermiddagen är det fokus på högteknologisk AKK. Du anmäler dig till den halvdag som passar dina behov bäst. Vill du lära dig samtala med bilder med både hög- och lågteknologisk AKK är du välkommen att anmäla dig till båda kurserna.
OBSERVERA: Du behöver själv ha tillgång till ett kommunikationshjälpmedel (i dator eller surfplatta) för att delta i kursen. Du kommer därmed att få öva på att använda den programvara eller app som är aktuell just för dig.
Avsedd för
Utbildningen vänder sig till alla som möter personer i behov av stöd i sin kommunikation, både närstående och professionella.
Förkunskaper
Inga krav på förkunskaper
Kursinnehåll
- Fokus på högteknologisk AKK (samtalsapparater, talande hjälpmedel, programvaror för kommunikation)
- Grundläggande kunskap om kommunikation, AKK och allas rätt till kommunikation
- Grundläggande kunskap om partnerstrategier och responsiv kommunikationsstil
- Stort fokus på att öva på att pekprata
- Tillfälle för reflektion och diskussion kring metoden pekprat
Kostnad
1 300 kr exkl. moms.
Kursledare
Helen Göransson, Anna Nilsson
Anmälan
Kursen ges online.
Här kan du anmäla dig till kursen. Du måste själv fylla i namn och datum. Anmäl dig senast 12 mars.
Tid
13.00 – 16.00
Övrigt
Är du intresserad av att lära dig kommunicera med lågteknologisk AKK (samtalskartor eller kommunikationsbok) är du välkommen att anmäla dig på den här kursen som går på förmiddagen.
Är du intresserad av att lära dig kommunicera med högteknologisk AKK (samtalsapparater, talande hjälpmedel, programvaror för kommunikation) är du välkommen att anmäla dig på kursen som går på eftermiddagen.
Vill du lära dig samtala med bilder med både hög- och lågteknologisk AKK är du välkommen att anmäla dig till båda kurserna.
Beskrivning
Denna halvdagskurs ger kunskap om hur du som vårdpersonal kan underlätta kommunikationen med patienter. Det kan handla om patienter som pratar andra språk än svenska, har en funktionsnedsättning eller helt enkelt oro som kan påverka kommunikationsförmågan. Med hjälp av bildstöd – bilder med enkel text på svenska och andra språk - kan vårdpersonal enklare kommunicera och skapa bättre kontakt med sina patienter. På kursen får du bekanta dig med bildstöd för olika situationer inom hälso- och sjukvård och tandvård. Kursdeltagarna får med sig en modell för att kunna införa kommunikationsstöden i sin verksamhet och vägleda sina arbetskamrater i att använda dem.
Avsedd för
Anställda inom hälso- och sjukvård och tandvård, som möter personer i behov av kommunikationsstöd
Förkunskaper
Inga
Kursinnehåll
- Kort bakgrund och teori
- Instruktion och träning i att hämta, anpassa och tillverka bildstöd i bildstod.se
- Övning i att använda bildstöd
Kostnad
1 000 kr.
Kursledare
Josefin Hansson
Anmälan
Kursen ges online.
Här kan du anmäla dig till kursen. Du måste själv fylla i namn och datum. Anmäl dig senast 12 mars.
Tid
14.00-17.00
Beskrivning
Grundkursen ger en överblick över vad alternativ och kompletterande kommunikation, AKK, är. Vi går igenom olika typer av redskap för AKK samt olika metoder.
Grundkursen ska ge dig kunskap för att komma igång med AKK i den miljö där du befinner dig.
Avsedd för
Utbildningen vänder sig till alla som möter personer i behov av stöd i sin kommunikation, både närstående och professionella.
Förkunskaper
Inga krav på förkunskaper.
Kursinnehåll
- Grundläggande kunskap om kommunikation, kommunikationssvårigheter och AKK
- AKK i förhållande till kognitivt stöd
- Redskap och metoder
- Vad krävs av omgivningen för att stödja AKK-användare
- Under kursen varvas teori, praktiska övningar och diskussion
- Hemuppgift som genomförs mellan kursdag 1 och 2
Kostnad
3 900 kr exkl. moms.
Kursledare
Gunnel Ivarsson och Helen Göransson
Anmälan
Kursen ges online.
Här kan du anmäla dig till kursen. Du måste själv fylla i namn och datum. Anmäl dig senast 5 mars.
Tid
9-16
Övrigt
Grundkursen är en bra start för dig som inte arbetat aktivt med AKK tidigare. Den ger också en grund för att gå vidare med en fortsättningskurs, exempelvis KOMPIS handledarutbildning.
Beskrivning
För nästan alla med kommunikativa och kognitiva svårigheter är det en stor utmaning att förstå känslor, sociala regler och hur andra människor tänker. När vi använder ritprat gör vi samtalen och lösningarna på problemen synliga. Vi hjälper människor att se med ögat istället för att se med tanken. Målet är att ge en bild av det som vi annars endast pratar om med hjälp av papper, penna, bilder och appar.
Avsedd för
Utbildningen vänder sig till alla som möter personer med kommunikativa och kognitiva svårigheter, både närstående och professionella.
Förkunskaper
Inga krav på förkunskaper
Kursinnehåll
Kursen innehåller teori, övningar och diskussion.
Kostnad
2 100 kr exkl. moms.
Kursledare
Helen Göransson
Anmälan
Kursen ges online.
Här kan du anmäla dig till kursen. Du måste själv fylla i namn och datum. Anmäl dig senast 19 februari.
Tid
09.00 – 16.00
Beskrivning
Lek, samspel och kommunikation är viktigt för alla barn. Leken är viktig för att skapa kontakt med andra - både vuxna och barn. I leken utvecklas många förmågor utan att barnet märker det. Ibland sker inte leken av sig självt eller kan vara svår att upptäcka för att den ser så annorlunda ut. Särskilt gäller det om barnet har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och vad kan vi vuxna göra då?
På den här kursen vill vi ge kunskap om lek och speciellt lekar som kan locka till samspel, kommunikation och lärande.
Avsedd för
Föräldrar och personal som arbetar med barn i åldern 1 – 9 år som har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.
Kursinnehåll
Kunskap och konkreta tips på hur du kan utveckla samspel och lek hos barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Bland annat får du exempel på hur kommunikationsstöd, AKK, som tecken, bilder och talande hjälpmedel, kan användas i lek, och på strategier för att locka till lek.
Kostnad
2 600 kr exkl. moms.
Kursledare
Britt Claesson
Anmälan
Kursen ges online.
Här kan du anmäla dig till kursen. Du måste själv fylla i namn och datum. Anmäl dig senast 26 februari.
Tid
09.00-16.00
Beskrivning
Under denna tredagars kurs kommer du att få lära dig använda metoderna Gemensam problemlösning och Måluppfyllelseskala för att arbeta med utmanande beteende (självskadadande och/eller utagerande). Utifrån en person du arbetar/arbetat med/är anhörig till planerar du en kommunikationsstödjande insats (AKK) för att förebygga och minska utmanande beteende.
Avsedd för
Anhöriga och personal till personer med utmanande beteende och kommunikationssvårigheter. Vi rekommenderar att man kommer två från en arbetsplats/verksamhet/familj.
Förkunskaper
Du bör ha grundläggande kunskap om AKK för att kunna använda tecken, bilder och/eller samtalshjälpmedel i din kursuppgift.
Kursinnehåll
Dag 1 och 2:
- Teori kring kommunikation och utmanande beteende med utgångspunkt från socialstyrelsens kunskapsstöd.
- Hur jobbar vi med kommunikation och AKK för att förebygga utmanande beteende?
- Gemensam problemlösning och Måluppfyllelseskala som modell för att minska utmanande beteende.
- Övningar utifrån ditt egna fall.
Dag 3:
- Genomgång och diskussion utifrån egna fall
Under kursen för du ta del av föreläsningar, konkreta fall, film och arbeta med övningar i grupp. Mellan Dag 1-2 och 3 arbetar du på hemmaplan med ett eget fall.
Kostnad
6 900 kr exkl. moms.
Kursledare
Gunilla Thunberg, Helen Göransson
Anmälan
Det går inte längre att anmäla sig till kursen.
Tid
9-16 alla tre dagarna
Övrigt
Vi förväntar oss att du har möjlighet att läsa en del litteratur och titta på webb-information, bl a film, innan kursen.
Datorprogram
På DART kan du gå kurs för att lära dig att arbeta i de datorprogram du behöver för att göra anpassningar i olika hjälpmedel.
Beskrivning
Grid 3 är ett AKK-program för att kommunicera, skriva dokument, använda Internet och styra omgivningen. Med Grid 3 har användaren möjlighet att uttrycka sig i ”här och nu-samtal” med hjälp av talsyntes. Hen kan också skriva, ringa, SMS:a, skicka och ta emot e-post, spela spel, använda YouTube, Facebook m.m. Beroende på vad användaren har för förmåga kan datorn styras genom ögonstyrning, joystick, kontakter eller via pekskärm.
Du som anpassar innehållet kan utgå från färdigt innehåll eller skapa helt nytt. För inspiration finns även innehåll från hela världen att ladda ner.
I denna halvdagskurs som har fokus på symbolkommunikationsanpassningar i Grid 3, så går vi genom inställningar, befintliga anpassningar, hur man redigerar i dessa och hur man skapar egna anpassningar.
Avsedd för
Dig som är närstående eller personal runt en person som använder Grid 3 som ett kommunikationshjälpmedel.
OBS – Vi ger även halvdagskursen Grid 3 grundkurs – skrivmiljöer och fjärrkommunikation. Kurserna går samma dag, så du kan med fördel anmäla dig till båda.
Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs.
Kursinnehåll
- Fokus på symbolkommunikation
- Inställningar i programmet
- Skapa nya paneler och redigera i befintliga anpassningar
- Diverse tips
Kostnad
1 000 kr exkl. moms.
Kursledare
Jesper Persson, Picomed
Anmälan
Den här kursen ges online.
Här kan du anmäla dig till kursen. Du måste själv fylla i namn och datum. Anmäl dig senast 5 mars.
Tid
9:30-12:00
Beskrivning
Grid 3 är ett AKK-program för att kommunicera, skriva dokument, använda Internet och styra omgivningen. Med Grid 3 har användaren möjlighet att uttrycka sig i ”här och nu-samtal” med hjälp av talsyntes. Hen kan också skriva, ringa, SMS:a, skicka och ta emot e-post, spela spel, använda YouTube, Facebook m.m. Beroende på vad användaren har för förmåga kan datorn styras genom ögonstyrning, joystick, kontakter eller via pekskärm.
Du som anpassar innehållet kan utgå från färdigt innehåll eller skapa helt nytt. För inspiration finns även innehåll från hela världen att ladda ner.
I denna halvdagskurs med fokus på skrivmiljöer och fjärrkommunikation, så går vi genom inställningar, befintliga anpassningar, hur man redigerar i dessa och hur man skapar egna anpassningar.
Avsedd för
Dig som är närstående eller personal runt en person som använder Grid 3 som ett kommunikationshjälpmedel.
OBS – Vi ger även halvdagskursen Grid 3 grundkurs – symbolkommunikation. Kurserna går samma dag, så du kan med fördel anmäla dig till båda.
Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs.
Kursinnehåll
- Fokus på skrivmiljöer och fjärrkommunikation
- Inställningar i programmet
- Skapa nya paneler och redigera i befintliga anpassningar
- Diverse tips
Kostnad
1 000 kr exkl. moms.
Kursledare
Jesper Persson, Picomed
Anmälan
Den här kursen ges online.
Här kan du anmäla dig till kursen. Du måste själv fylla i namn och datum. Anmäl dig senast 5 mars.
Tid
13:00-15:30
Beskrivning
Communicator 5 är en programvara för att kommunicera, använda Internet och styra omgivningen. Med Communicator 5 har användaren möjlighet att uttrycka sig i ”här och nu-samtal” med hjälp av talsyntes. Hen kan också skriva text, SMS:a och skicka e-post. Beroende på vad användaren har för funktionsförmåga kan datorn styras genom ögonstyrning, joystick, kontakter eller genom touch. Du som anpassar innehållet kan utgå från färdiga paneler eller skapa helt nya paneler.
I denna grundkurs går vi genom inställningar, befintliga paneler, hur man redigerar i dessa och hur man skapar egna paneler och anpassningar.
Avsedd för
Dig som är närstående eller personal runt en person som använder Communicator 5.
Förkunskaper
Viss förkunskap om Windows kan var till hjälp, men är inget krav.
Kursinnehåll
- Inställningar i programmet
- Redigera och skapa nya paneler och anpassningar
- Diverse tips
Kostnad
2 100 kr exkl. moms. Kaffe och lunch ingår.
Kursledare
Stefan Wångsten, Tobii
Anmälan
Anmälan är stängd.
Tid
09:00-16:00
Beskrivning
Grid 3 är ett AKK-program för att kommunicera, använda Internet och styra omgivningen.
Denna workshop riktar sig till dig som vill komma vidare i anpassningsarbetet och användandet, för att Grid 3 ska fungera ännu bättre för användaren och personerna runt omkring. Beroende på deltagarnas önskemål finns möjlighet till samtal och frågor om tekniska funktioner, organisering av ordförråd och användning av Grid 3 i vardagen.
Avsedd för
Dig som är närstående eller personal runt en person som använder Grid 3.
Förkunskaper
Du ska ha gått grundkurs i Grid 3.
Kursinnehåll
Kombination av föreläsning och workshop då du kan få stöd i anpassningsarbetet. Exempel på funktioner som tas upp i föreläsningen:
- Ljud och video
- Kamera och foton
- Datorkontroll (styra andra program, t.ex. webbläsare, Skype, skrivprogram)
- Grammatiska funktioner, ordprediktion, ordlistor och lexikon
- E-post och SMS
- Omgivningskontroll (styra andra saker, t.ex. lampor och TV)
Innehållet anpassas efter deltagarnas önskemål. När du anmäler dig: Skriv gärna om du önskar gå igenom/prova/prata om något särskilt. Då kan kursledarna lättare anpassa innehållet så att det blir meningsfullt för dig.
Kostnad
2 100 kr exkl. moms.
Kursledare
Jesper Persson, Picomed
Anmälan
Anmälan är stängd.
Tid
10:00-16:00
Beskrivning
Communicator 5 är en programvara för att kommunicera, använda Internet och styra omgivningen.
Denna workshop ger dig som gör anpassningarna möjlighet att komma vidare i anpassningsarbetet och användandet, för att Communicator 5 ska fungera ännu bättre för användaren och personerna runt omkring. Beroende på deltagarnas önskemål finns möjlighet till samtal och frågor om tekniska funktioner, organisering av ordförråd och användning av Communicator 5 i vardagen.
Avsedd för
Dig som är närstående eller personal runt en person som använder Communicator 5.
Förkunskaper
Du ska ha gått grundkurs i Communicator 5.
Kursinnehåll
- Repetition av grundkursen
- Omgivningskontroll och IR
- Smarta knappar
- Avancerade anpassningar
Innehållet anpassas efter deltagarnas önskemål. När du anmäler dig: Skriv gärna om du önskar gå igenom/prova/prata om något särskilt. Då kan kursledarna lättare anpassa innehållet så att det blir meningsfullt för dig.
Kostnad
2 100 kr exkl. moms. Kaffe och lunch ingår.
Kursledare
Stefan Wångsten, Tobii
Anmälan
Anmälan är stängd.
Tid
09:30-15:30
Metoder
PÅ DART kan du komma på kurs för att utbilda dig i specifika metoder kring kommunikation.
Beskrivning
Metoden samtalsmatta kan hjälpa personer med kommunikativa och kognitiva svårigheter att kunna uttrycka sina åsikter i ett bestämt ämne. Metoden går ut på att du ställer öppna frågor till en person som svarar genom att placera bilder på frågeställningar under en visuell värderingsskala på en matta.
Avsedd för
Dig som är intresserad av att använda samtalsmatta som samtalsmetod i ditt arbete med personer med olika kommunikativa och/eller kognitiva svårigheter.
Förkunskaper
Inga förkunskaper behövs
Kursinnehåll
Kurstillfälle 1: Vi går igenom teorin bakom metoden och vilka förutsättningar som krävs. Vilka delar ingår? Hur ska den användas? Till vad och till vem? Hur tar man fram samtalsämnen? Dagen består mest av föreläsning men innehåller också övningar.
Hemuppgift till kurstillfälle 2: Du ska filma när du gör en samtalsmatta tillsammans med någon. Till detta behöver du välja ett samtalsämne och ta fram bildmaterial.
Kurstillfälle 2: Varje kursdeltagare ska visa ett avsnitt av 3-5 minuter av sin film. Filmerna diskuteras gemensamt med fokus på kursdeltagarens användning av metoden.
Kostnad
3 800 kr exkl. moms för båda dagarna. Avgift för material och licens ingår.
Kursledare
Margret Buchholz, Britt Claesson, Eva Holmqvist och Gunnel Ivarsson
Anmälan
Här kan du anmäla dig till kursen. Du måste själv fylla i namn och datum. Anmäl dig senast 22 december.
Tid
9.00–15.00 båda tillfällena
Övrigt
Hemuppgift ingår mellan kurstillfällena. För att få licens i metoden krävs en godkänd hemuppgift.
Beskrivning
Metoden samtalsmatta kan hjälpa personer med kommunikativa och kognitiva svårigheter att kunna uttrycka sina åsikter i ett bestämt ämne. Metoden går ut på att du ställer öppna frågor till en person som svarar genom att placera bilder på frågeställningar under en visuell värderingsskala på en matta.
Avsedd för
Dig som är intresserad av att använda samtalsmatta som samtalsmetod i ditt arbete med personer med olika kommunikativa och/eller kognitiva svårigheter.
Förkunskaper
Inga förkunskaper behövs
Kursinnehåll
Kurstillfälle 1: Vi går igenom teorin bakom metoden och vilka förutsättningar som krävs. Vilka delar ingår? Hur ska den användas? Till vad och till vem? Hur tar man fram samtalsämnen? Dagen består mest av föreläsning men innehåller också övningar.
Hemuppgift till kurstillfälle 2: Du ska filma när du gör en samtalsmatta tillsammans med någon. Till detta behöver du välja ett samtalsämne och ta fram bildmaterial.
Kurstillfälle 2: Varje kursdeltagare ska visa ett avsnitt av 3-5 minuter av sin film. Filmerna diskuteras gemensamt med fokus på kursdeltagarens användning av metoden.
Kostnad
3 800 kr exkl. moms för båda dagarna. Avgift för material och licens ingår.
Kursledare
Margret Buchholz, Britt Claesson, Eva Holmqvist och Gunnel Ivarsson.
Anmälan
Anmälan är stängd.
Tid
9.00–15.00 båda tillfällena
Övrigt
Hemuppgift ingår mellan kurstillfällena. För att få licens i metoden krävs en godkänd hemuppgift.
Beskrivning
Metoden samtalsmatta kan hjälpa personer med kommunikativa och kognitiva svårigheter att kunna uttrycka sina åsikter i ett bestämt ämne. Metoden går ut på att du ställer öppna frågor till en person som svarar genom att placera bilder på frågeställningar under en visuell värderingsskala på en matta.
Avsedd för
Dig som är intresserad av att använda samtalsmatta som samtalsmetod i ditt arbete med personer med olika kommunikativa och/eller kognitiva svårigheter.
Förkunskaper
Inga förkunskaper behövs
Kursinnehåll
Kurstillfälle 1: Vi går igenom teorin bakom metoden och vilka förutsättningar som krävs. Vilka delar ingår? Hur ska den användas? Till vad och till vem? Hur tar man fram samtalsämnen? Dagen består mest av föreläsning men innehåller också övningar.
Hemuppgift till kurstillfälle 2: Du ska filma när du gör en samtalsmatta tillsammans med någon. Till detta behöver du välja ett samtalsämne och ta fram bildmaterial.
Kurstillfälle 2: Varje kursdeltagare ska visa ett avsnitt av 3-5 minuter av sin film. Filmerna diskuteras gemensamt med fokus på kursdeltagarens användning av metoden.
Kostnad
3 800 kr exkl. moms för båda dagarna. Avgift för material och licens ingår.
Kursledare
Margret Buchholz, Britt Claesson, Eva Holmqvist och Gunnel Ivarsson.
Anmälan
Här kan du anmäla dig till kursen. Du måste själv fylla i namn och datum. Anmäl dig senast 29 mars.
Tid
9.00–15.00 båda tillfällena
Övrigt
Hemuppgift ingår mellan kurstillfällena. För att få licens i metoden krävs en godkänd hemuppgift.
Beskrivning
PODD står för Pragmatisk Organisering Dynamisk Display - en metod och ett kommunikationssystem som möjliggöra kommunikation för en rad olika funktioner i alla dagliga miljöer. PODD innehåller strategier för att minimera några av de vanliga svårigheterna i samband med användning av kommunikationsböcker. Böckerna är uppbyggda utifrån kommunikativa och pragmatiska funktioner, det vill säga utifrån hur språk används. Böckerna har en struktur som följer personers språkliga och kommunikativa utveckling som underlättar att utveckla en mer avancerad kommunikation.
Syftet med kursen är att ge deltagarna grundkunskap om metoden. Kursen är även ett första steg i att kunna bli handledare i PODD, d v s att introducera PODD för enskilda AKK-användare. Syftet med PODD för person som använder Alternativ och Kompletterande Kommunikation är att stödja hen och kommunikationspartnern att använda strategier för att effektivt hitta de ord som de behöver, och som gör att de kan kommunicera om vad de vill, oavsett vem de kommunicerar med eller i vilken miljö de befinner sig i.
Avsedd för
Närstående, yrkesverksamma.
Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs
Kursinnehåll
- Kommunikation och språkutveckling vid AKK-användning
- PODD-böckernas utformning
- Övning i att samtala med PODD
- PODD några fallbeskrivningar
- Alternativa pek- och styrsätt
Kostnad
3 900 kr exkl. moms. Kaffe och lunch ingår.
Kursledare
Britt Claesson
Anmälan
Kursen kan inte ges online just nu av upphovsrättsliga skäl.
Här kan du anmäla dig till kursen. Du måste själv fylla i namn och datum. Anmäl dig senast 19 februari.
Tid
09.00 – 17.00
Övrigt
Har deltagaren tillgång till en PODD-bok är det bra att ta med den på kursen.
Teknik, styrsätt och appar
På dessa kurser får du utbildning och handledning kring hur man kan använda alternativa styrsätt och appar för att stödja kommunikationen.
Beskrivning
Hur lyckas vi med utmaningen att göra det möjligt för barn med flerfunktionsnedsättning att leka och kommunicera med hjälp med ögonstyrd dator.
Avsedd för
Anhöriga och personal till barn med kommunikationssvårigheter som använder ögonstyrd dator.
Kursinnehåll
Vad är lek och hur möjliggör vi det i datorn? På kursen kommer du att få se och prova exempel på lekar och aktiviteter i datorn, som kan kopplas till samspel och kommunikation.
Kostnad
1 300 kr exkl. moms.
Kursledare
Britt Claesson och Eva Holmqvist
Anmälan
Kursen ges online.
Här kan du anmäla dig till kursen. Du måste själv fylla i namn och datum. Anmäl dig senast 18 mars.
Tid
09.00-12.30
Beskrivning
På kursen lär du dig det du behöver veta för att kunna hjälpa någon som använder ögonstyrning av dator eller Windowsplatta i vardagen. Det kan vara att kalibrera ögonstyrningen och andra inställningar som kan behövas. Hur kommer man igång? Och vad behöver du göra för att stötta personen.
Avsedd för
Alla som har intresse av att lära sig handskas med ögonstyrning. Observera att kursen inriktas mot MyTobii I-serien samt PCEye Go/PCEye Mini!
Förkunskaper
Kännedom om Windows.
Kursinnehåll
Teoretiska och praktiska moment ingår: Du får lära dig hur ögonstyrning fungerar och vad man behöver tänka på. Du kommer också att få göra praktiska övningar för att lära dig göra de inställningar som behövs.
Kostnad
1 000 kr exkl. moms. Fika ingår.
Kursledare
Gunnel Ivarsson
Anmälan
Anmälan är stängd.
Tid
15.00 – 18.00
Övrigt
Om du är intresserad av någon annan typ av ögonstyrning, kontakta då kursledaren innan du anmäler dig för att stämma av om det går att tillgodose.