Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Kommunicera på avstånd

För den som har svårigheter att kommunicera, läsa och skriva är det också svårt att använda sociala medier eller olika tjänster för att kommunicera med personer som inte är nära.

Skicka e-post

Det kan vara enklare att skicka e-post från en smart telefon än från en dator. Från många appar kan du skicka en bild eller en film direkt via en länk. I några program som används för direktkommunikation går det att skicka det du skrivit som e-post. I andra program behöver du kopiera meddelandet och klistra in det i ett e-postmeddelande.

Skicka SMS

I smarta telefoner finns det flera olika sätt att göra det lättare att läsa och skriva SMS. I flera appar finns en direktlänk till SMS så att du kan skicka en bild eller en länk. Om du har stora svårigheter att läsa och skriva finns det speciella program och apparater där du kan skapa upplägg med bilder och symboler.

Använda sociala medier

Till viss del går det att göra anpassningar för att göra sociala medier som Facebook, Instagram och Twitter mer tillgängliga. Gränssnittet kan vara enklare och tydligare om du använder mobilversionen. Det kan du göra både på din dator och på din telefon. Flera kommunikationsprogram har direktlänkar till sociala medier. I andra behöver du kopiera texten och klistra in där du vill skicka det.

”Let’s stay in touch!” – en avhandling om fjärrkommunikation

Vi kommunicerar mer och mer via telefon, sms, e-post, videosamtal och sociala medier, s.k. fjärrkommunikation. Att kunna använda fjärrkommunikation är en förutsättning för delaktighet i dagens samhälle. Vi förväntas ha tillgång till internet och telefon, surfplatta eller dator för att kunna kontakta hyresvärden, boka hälso- och sjukvårdsbesök och ha kontakt med myndigheter.

Personer med kommunikativa och kognitiva svårigheter som har svårt att uttrycka sig i tal och skrift kan ha stora begränsningar i tillgången till fjärrkommunikation.

”Let’s stay in touch” är en avhandling som fokuserar på fjärrkommunikation för dessa personer i relation till självbestämmande och delaktighet. Tre olika perspektiv har undersökts: personernas egna erfarenheter, förskrivares och stödpersoners erfarenheter. Erfarenheterna har samlats in genom individuella intervjuer och fokusgruppsdiskussioner.

Avhandlingen beskriver hur tillgång till fungerande fjärrkommunikation är viktigt för att ha kontroll över sitt eget liv, självbestämmande och delaktighet. Den beskriver också hur det behövs ökad tillgång till fungerande teknik, kunskap och stöd för att personer med kommunikativa och kognitiva svårigheter ska kunna fjärrkommunicera som de själva önskar.

Avhandlingen är gjord av Margret Buchholz, specialistarbetsterapeut på Dart. Välkommen att kontakta Margret om du vill veta mer om fjärrkommunikation för personer med kommunikativa och kognitiva svårigheter.

Avhandlingen går att ladda ner här: https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/57718

Senast uppdaterad: 2019-07-09 09:25