Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Den interna chattbotten Eli svarar på frågor om innovation i hälso-sjukvåden

Publicerad: Uppdaterad:
Sandra Olsson, Marcus Lorentzon och Nora Nyborg
Sandra Olsson, Marcus Lorentzon och Nora Nyborg

Under sex sommarveckor har Chalmerstudenterna Nora Nyborg och Marcus Lorentzon arbetat med att utveckla VGR:s interna chattbott, Eli. Eli ska kunna svara på frågor om innovation och om den relativt nya Innovationsprocessen inom hälso- och sjukvården. Syftet är att underlätta för medarbetare så att de enklare kan navigera i Innovationsprocessen och hitta relevant information.

– Att anställa sommarjobbare är ett bra sätt att dels få specifika arbetsuppgifter utförda, men även att kunna få inspiration av yngre personers kunskaper och perspektiv. Samtidigt känns det bra att kunna erbjuda studenter arbetslivserfarenhet. Det blir en Win-win-situation, säger Sandra Olsson processägare för Innovationsprocessen på Innovationsplattformen, VGR.

Både Marcus och Nora tycker att det har varit berikande att arbeta med chattbotten. Marcus, som ska börja tredje året på Medicinteknikprogrammet menar att:

– Det har varit bra att få ett konkret projekt att jobba med under sommaren. Uppgiften har varit teknisk utmanande då chattbotten bygger på AI (Artificiell intelligens). Samtidigt har vi fått lära oss vilken typ av frågor som ställs till Innovationsplattformen, och vilka typer av svar som önskas. Detta har gett oss en övergripande förståelse för VGR som organisation och hur ni jobbar med innovation, teknik och förbättringar.

–Jag har lärt mig så mycket de här veckorna. Dels hur man rent tekniskt utvecklar en chattbott men också om hur man skapar en bra interaktion med användaren och ett flöde i konversationer. Det har varit väldigt givande och kul att sätta sig in i situationen hos dem som ska använda chattbotten och att få inblick i hur arbetet med innovation i sjukvården går till, säger Nora som ska påbörja femte året på programmet Teknisk design.

Chattbotten kommer inom kort att finnas på Innovationsprocessens sidor.

Läs mer om innovationsprocessen. Frågor? Kontakta Sandra Olsson

Publicerad:
Uppdaterad: