Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Det bubblade av innovationskraft vid årets innovationsdag i hälso- och sjukvården

Innovationsdagen

Den 15 januari välkomnade Innovationsplattformen en stor och blandad publik till Innovationsdagen. Dagen riktade sig till innovationsintresserade medarbetare i hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen (VGR). Även deltagare från akademin och regionala life science-aktörer syntes till i den fullsatta aulan på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som fullkomligt bubblade av engagemang och innovationskraft.

Många goda exempel på nya lösningar i hälso- och sjukvården

Programmet bjöd på presentationer från innovativa verksamheter som fick pengar från Innovationsfonden för att arbeta med innovationsprojekt under 2018. Logopedverksamheten, Skaraborgs sjukhus, inledde dagen med att berätta hur de har utvecklat ett digitalt stöd via e-tjänsten Stöd och behandling (SoB). Det digitala stödet finns idag tillgängligt för patienter med röstproblem. Ortopedteknik på Södra Älvsborgssjukhus deltog för att visa hur de använder en beröringsfri 3D-skanner istället för gips vid modellering. Det är en metod som ger mindre obehag för patient och en bättre arbetsmiljö för personal. Andra verksamheter presenterade innovationsarbeten inom ämnen som artificiell intelligens (AI), Machine Learning (MR) och Robot Process Automation (RPA). Avdelningen för vårdens digitalisering i VGR beskrev möjligheterna med AI och hur befintliga tjänster fungerar i hälso- och sjukvårdens verklighet, följt av Utvecklingsstaben på Södra Älvsborgs sjukhus som beskrev hur de testat en ny mjukvara (RPA) för utförandet av enkla och repetitiva administrativa arbetsuppgifter. Dagen avslutades med en presentation om tjänstedesign, där en tjänstedesigner från Innovationsplattformen delade med sig av inspirerande exempel på hur metodiken kan vara användbar vid utvecklingen av nya innovativa tjänster.

Innovationsfonden – en satsning på innovation i hälso- och sjukvården i VGR

För att kunna ta tillvara på innovativa idéer och utveckla hälso- och sjukvården med medarbetarnas delaktighet avsätter Hälso- och sjukvårdsstyrelsen 20 miljoner kronor per år till Innovationsfonden. Nytt för i år är att utlysningen till viss del prioriterar större innovativa idéer som stödjer Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen. 

”Omställningen av vården är nödvändig för att vi ska klara dagens och morgondagens utmaningar i hälso- och sjukvården. Och en omställning kräver att vi kan och vågar arbeta på nya sätt. Idag fick vi veta mer om flera sådana viktiga och framgångsrika initiativ. Innovationsplattformen bidrar genom sin verksamhet till att ta fram möjligheter att ställa om”

säger Jan Eriksson, programchef för Omställningen av hälso- och sjukvården i VGR, som deltog vid Innovationsdagen. 

Stort tryck i innovationsutställningen

I samband med Innovationsdagen hölls en uppskattad och välbesökt innovationsutställning. Deltagarna kunde bland annat testa de ”smarta glasögon” som idag används för övervakning av parametrar under operation på Anopiva, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Det gavs även möjlighet till att prova på 3D-skanning för modellering, testköra en behovsanpassad miljövagn för avfallshantering, samt utforska Matappen en digital tjänst för matbeställning/kaloriräkning på vårdavdelning. Representanter från 1177 Vårdguidens e-tjänster, Stöd och behandling (SoB), IBD Home och ePsykiatrienheten (SU) fanns också på plats för att svara på frågor och berätta mer om möjligheterna med deras respektive tjänster och metoder.

Ny utlysning öppnar 21 januari

Det finns åter möjlighet att söka pengar ur Innovationsfonden. Läs mer om utlysning och ansökan. Ansökan kan skickas in mellan 21 januari och 10 februari. 

Innovationsutställning
I innovationsutställningen kunde deltagarna testa på flera av de innovativa lösningar som finns tillgängliga i hälso- och sjukvården i VGR.
Innovationsutställning
Senast uppdaterad: 2019-01-23 14:03