Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Drönare kan ge patienter snabbare provsvar – nu undersöks möjligheterna i VGR

Publicerad:

En studie visar att drönare kan leverera blod eller blodprover minst dubbelt så snabbt som dagens transportlösningar. Nu utforskar Innovationsplattformen och studenter vid Chalmers tekniska högskola möjligheterna med den nya tekniken i hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen (VGR).

Innovationsplattformen har på uppdrag av ett regionalt drönarföretag genomfört en förstudie kring nyttan med drönartransporter som ett tänkbart komplement i hälso- och sjukvården. Studien fokuserar på transport av blodpåsar och blodprover mellan sjukhusbyggnader på Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU). Resultatet visar att drönare är ett tidseffektivt transportmedel som kan halvera transporttiden. Den nya tekniken anses inte kunna ersätta dagens alternativ – till exempel blodbilen som kör mellan Sahlgrenska Universitetssjukhusets kliniker i Mölndal, östra Göteborg och centrala Göteborg – men drönare kan bli ett effektivt komplement.

Används i andra länder

Schweiz är ett av de länder i Europa som redan använder drönare som ett transportmedel mellan sjukhuskliniker. Flera andra länder har också nappat på idén, däribland Norge och Rwanda.

– Det finns ett stort intresse för drönartekniken och dess möjligheter. Nyligen bjöd vi på Innovationsplattformen, tillsammans med Centre for Healthcare Improvement (CHI) på Chalmers tekniska högskola, in till en gemensam workshop för att diskutera möjligheterna med drönare vid blodtransport. Regionservice i VGR och flera olika verksamheter inom hälso- och sjukvården deltog vid tillfället, vilket resulterade i många intressanta diskussioner för vidare utveckling, säger Magnus Kristiansson, projektledare på Innovationsplattformen.

Ny teknik som bidrar till en bättre vård

Under våren kommer Innovationsplattformen och en grupp studenter från Chalmers tekniska högskola att undersöka möjligheterna med drönartekniken utifrån vårdens behov. Studien kommer framför allt att fokusera på logistiken kring blodprov i VGR och hur drönare kan bidra till en ännu bättre och jämlik vård.

 Snabbare provsvar från t ex blododling innebär att vården blir mer jämlik. Vi ser drönartransport som en möjlighet att ge patient som befinner sig långt ifrån de större sjukhusen snabbare provsvar, vilket ibland kan vara avgörande för effektiv behandling. Studenterna ska undersöka hur logistiken fungerar och även ta fram tekniska krav för att använda drönare som transportmedel, avslutar Magnus Kristiansson.

För mer information, kontakta magnus.kristiansson@vgregion.se eller caroline.damgaard@vgregion.se


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2019-02-01 12:13