Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Folktandvården testar digital tjänst för att beställa protetik

Publicerad: Uppdaterad:
Folktandvården

Sedan i oktober förra året testar Brånemarkkliniken i Göteborg och oral protetik i Borås en digital tjänst för att beställa protetik. Testet utförs på uppdrag av ett Life science-företag och projektledare från Innovationsplattformen är med som stöttande part under hela projektperioden.

Uppdragsgivarens affärsidé är att digitalisera protetikbeställningar. För att kunna utveckla tjänsten i klinisk miljö kontaktade företaget Maria Holmén, projektledare på Innovationsplattformen och Folktandvården, som i sin tur sammanförde dem med Brånemarkskliniken och oral protetik i Borås. 

– Idag görs beställningarna på papper som sedan skickas till dentallabben som sedan skickar tillbaka följesedeln till kliniken. Processen är tidskrävande och innebär mycket pappersarbete och därför är vi intresserade av att vara med och utveckla en digital tjänst, säger Jan Kowar, ordförande i ämnesrådet för protetik och tandläkare på Brånemarkkliniken.

Har testat tjänsten i tre månader

Under tre månader har ett tiotal tandläkare, ST-tandläkare och tandsköterskor på de båda klinikerna testat den webbaserade tjänsten. 

– Tandsköterskan matar in uppgifter om patienten, labb, grafisk plattform och markerar vilket arbete man vill ha, till exempel krona eller bro. Sedan öppnar tandläkaren systemet, godkänner och skickar vidare till labbet, berättar Jan.

Klinikerna får betalt för att delta i testerna och Folktandvården binder sig inte till att köpa produkten. Projektledaren från Innovationsplattformen fungerar som en stöd under testet i klinisk miljö och stöttar klinikerna i juridiska frågor som t ex avtal för uppdraget, fakturering, GDPR och medicintekniska regler.

Främjar innovationskulturen

– Testarbetet är en del i Västra Götalandregionens uppdrag att främja innovationskultur och life science. Genom att samverka med näringslivet får vi en snabbare process, företag etablerar sig här och vi får produkter vi har behov av, säger Maria Holmén, projektledare. 

Publicerad: