Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Innovationsdagen – fylld med goda exempel på nya lösningar i hälso- och sjukvården

Publicerad: Uppdaterad:
Innovationsdagen

Den 15 januari bjuder Innovationsplattformen in till en innovationsfylld förmiddag i Sahlgrens aula. Dagen riktar sig framför allt till medarbetare i hälso- och sjukvården som är intresserade av innovation och vill ta del av inspirerande presentationer eller testa nya lösningar i innovationsutställningen. Deltagande är kostnadsfritt och alla som anmäler sig före den 9 januari bjuds på lunch. Välkommen!

Innovationsfonden skapar möjligheter för innovation

Under dagen får du träffa medarbetare från Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Skaraborgs sjukhus och Södra Älvsborgs sjukhus som är på plats för att berätta om sina verksamheters innovativa lösningar och hur Innovationsfonden möjliggjorde för test och införande i vården.

Passa också på att besöka innovationsutställningen (mellan kl 12-14) där du bland annat kan testa digitala tjänster, höra mer om fördelarna med att ta fram digitala stöd- och behandlingsformer i VGR:s Stöd- och behandlingsplattform (SoB), eller få mer information om andra nya lösningar som finns tillgängliga i VGR.

Datum: 15 januari, 2019

Tid: 09:00-12:00 Presentationer, 12:00-14:00 Innovationsutställning (se program nedan)

Plats: Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Sahlgrens aula, Blå stråket 5, entrén

Anmälan & kostnad: Deltagande är kostnadsfritt och anmäler du dig före den 10 januari ingår lunch. Vi har fått ett stort intresse för innovationsdagen och evenemanget är just nu fullbokat.  

Program: 

09:00 - 09:30
Registrering & frukostfika

09:30-09:35 Lina Strand Backman, enhetschef på Innovationsplattformen, inleder dagen

09:35 - 09:45
Ragnar Lindblad, programansvarig för Framtidens vårdinformationsmiljö

09:50 -10:05
Digitalt stöd vid röstproblem och ökad tillgänglighet till logopedisk kompetens
För att möta patienters behov, och underlätta för dem att nå en bättre hälsa och en förbättrad röstfunktion, har Logopediverksamheten vid Skaraborgs sjukhus utvecklat digitalt stöd för dessa patienter. Övningar med filmer och ljudfiler, individuellt utvalda utifrån respektive patients behov, görs tillgängliga för patienten på Stöd- och behandlingsplattformen (SoB) via 1177.se. Där kan patienten enkelt ta del av övningarna när hen vill och oavsett var hen befinner sig.

10:15 -10:30
Kroppsskanner istället för gips
 Ortopedteknik på Södra Älvsborgs sjukhus har med hjälp av Innovationsfonden kunnat testa och införa kroppskanning och modellering via skanner. En handhållen 3D-skanner gör det möjligt att elektroniskt fånga en högupplöst 3D-modell av aktuell kroppsdel. Därefter tillverkas en produktionsmodell i ett 3D-designprogram som är speciellt anpassat för ortopedteknik.

10:40-10:55
Hur kan AI användas i hälso- och sjukvård?
 Avdelningen för Vårdens digitalisering i VGR berättar om resultatet från deras rapport om AI och machine learning, för beslutsstöd inom hälso- och sjukvård. Innovationsfonden finansierade förstudien kring befintliga AI/machine learning- tjänster och hur de fungerar i vårdens verklighet.

11:05-11:20
Administrativ förenkling med hjälp av datoriserade robotar
 Utvecklingsstaben på Södra Älvsborgs sjukhus beviljades finansiering från Innovationsfonden för att testa hur enkla och repetitiva administrativa arbetsuppgifter skall kunna skötas med hjälp av en ny mjukvara (RPA - Robot Process Automation). Presentationen beskriver hur testet genomförts, vilka processer som automatiserats samt vilka resultat som uppnåtts.

11:30-11:50
Varför tjänstedesign?
Tjänstedesign är en metodik som utgår från användares behov och upplevelser i utformningen av innovativa tjänster och produkter. Tjänstedesigner från Innovationsplattformen berättar om hur man kan ta fram nya lösningar med hjälp av tjänstedesign och varför det är användbart i hälso- och sjukvården.

11:50-12:00
Utdelning av årets innovationsutmärkelse

12:00-14:00
Lunch och mingel i innovationsutställningen

  • MatAppen: Beställa mat, läsa menyn på flera språk och att mäta antal kalorier. Det kan patienterna på avdelning 21 på SU själva göra med hjälp av MatAppen på en surfplatta vid sängen. Förhoppningen är att aptiten ökar hos patienten samtidigt som administrationen kan minska på avdelningen.
  • Stöd- och behandling via nätet (SoB): Det är en av 1177 Vårdguidens e-tjänster och syftar till att öka invånarnas tillgång till stöd och behandling via nätet med säker inloggning. Med SoB kan vårdgivaren interagera, kommunicera och dela information med invånare i stöd- och behandlingsprocesser.
  • Internetbehandling av insomni: ePsykiatrienheten (SU) har tagit fram en internetbaserad (via SoB) KBT-behandling av sömnlöshet, primärt anpassad för patienter inom vuxenpsykiatrin. Behandlingen ska nu implementeras på tre vuxenpsykiatriska mottagningar inom SU.
  • Smarta glasögon under operation: Anopiva och operation 5 på SU visar upp sitt projekt med övervakning av patienters vitala parametrar med hjälp av smarta glasögon
  • 3D-skanner istället för gips: Ortopedteknik på SÄS använder kroppskanning och modellering via 3D-skanner.
  • IBD Home: Som en del i att utveckla digitala vårdtjänster ska VGR:s mag- och tarmmottagningar introducera IBD Home, en mobil- och internetbaserad tjänst som ska underlätta vardagen för personer som lever med inflammatorisk tarmsjukdom, IBD. Patienterna tar prover och rapporterar direkt in till sjukhuset hemifrån via ett självtest och applikationer.
  • 1177 Vårdguidens e-tjänster: Via e-tjänsterna så kan invånaren, förutom att ha kontakt med vården, se sina recept, läsa sin journal, kontakta patientnämnden, spärra sin journal mm. Fler tjänster tillkommer och utbudet kan variera mellan mottagningar.
  • Flexibel miljövagn: Operation 3 på Thorax, SU, har tagit fram en behovsanpassad miljövagn som gör det möjligt att sortera avfall redan under operationens gång.
  • Tjänstedesign: träffa tjänstedesigners från Innovationsplattformen och lär dig mer om metodiken. 

​Notera! Programmet uppdateras löpande.

Publicerad: