Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

VGR som Innovationsmotor

Publicerad: Uppdaterad:
Innovationsmotor VGR

För att möta vårdens behov krävs innovativa lösningar. För att dessa ska kunna utvecklas behöver det finnas fungerande former för samverkan mellan hälso- och sjukvården och externa aktör. Därför leder Innovationsplattformen projektet "VGR som Innovationsmotor", där syftet är att ta fram en process för hållbar samverkan mellan hälso- och sjukvården i VGR och medicinteknisk industri.

Process för samverkan

Processen bygger på att behov i hälso- och sjukvården ska kunna identifieras, bearbetas, formuleras och därefter presenteras för trafikledningen. De ska i sin tur prioritera behoven och därefter söka lösningsförslag i sina respektive organisationer. Efter bearbetning ska lösningsförslagen kunna leda till innovationsprojekt som ska skapa nytta för patienter och verksamheter.

Processen

 

Projektet är under utveckling och sidan kommer att uppdateras därefter.

Trafikledningen, den arbetsgrupp som ingår i processen som utvecklas, representeras av både regionala stödfunktioner, akademi och industri. Dessa verksamheter ingår i gruppen:

  • Sahlgrenska Universitetssjukhuset (olika vårdprofessioner)
  • Gothia Forum
  • Innovationsplattformen
  • Chalmers tekniska högskola
  • Göteborgs Universitet
  • VGR IT
  • Koncerninköp
  • Nationella kunskapsorganisationen via NPO, RPO och RPT
  • Swedish Medtech

Innovationsmotorn i VGR kommer att starta inom Ortopedin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Verksamheten ska fungera som en pilot, med artrospatientens vårdresa som utgångspunkt för den samverkansprocess som ska utvecklas inom projektet. Fokusområden för piloten kommer vara informationsstöd och nollvision kring re-operationer. Projektet pågår till juni 2021.

Innovationsmotorer är ett av Medtech4Healths strategiska projekt och en del av arbetet med att höja takten på utvecklingsarbetet i vården. Syftet med projektet är att bättre använda den kunskap och erfarenhet som finns i hälso- och sjukvården för att stärka sektorns roll som motor för utveckling av nya metoder och produkter.

Utöver Västra Götalandsregionen ingår Region Uppsala, Region Västerbotten och Region Östergötland i det nationella Innovationsmotor-initiativet. Läs mer innovationsmotorerna här.

Aktuellt

Nedan finner du aktuella nyheter kring Innovationsmotor VGR.

Frågor?

Har du frågor eller idéer gällande projektet? Då är du välkommen att kontakta oss!
Se kontaktuppgifter nedan.

Maria Stjerndahl

Projektledare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Publicerad:
Uppdaterad: