Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nya innovationsprocessen testas på Södra Älvsborgs sjukhus

Publicerad: Uppdaterad:
Pilot på SÄS

Under 2020 började arbetet med att utveckla en gemensam innovationsprocess för hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen (VGR). Processen, som ska bidra till en ökad tydlighet och effektivitet kring innovationsarbete i VGR, testas nu i regionen och först ut är Södra Älvsborgs sjukhus.

På Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS) genomför FoU-enheten piloten, tillsammans med innovationsprojekt som beviljats medel från Innovationsfonden.

– Ett antal projekt ingår i piloten och projekten coachas utifrån innovationsprocessen. Projekten ges även möjlighet att tycka till om processen. Parallellt utför FoU-enheten en intressentanalys där vi identifierar stödstrukturer- och funktioner på SÄS som potentiellt kan påverkas av innovationsprocessens införande, för att identifiera och lösa hinder och behov, säger Marcus Praetorius Björk, forskningsledare på Södra Älvsborgs sjukhus, och fortsätter:

 

– På SÄS har det pågått ett aktivt arbete i flera år för att få en tydligare struktur vad gäller innovationsarbete. Det är därför värdefullt att även kunna medverka i en pilot för innovationsprocessen. Dels ger det oss möjlighet att vara med och utveckla innovationsarbete i regionen, dels ger det oss fler verktyg att stötta projekten på SÄS.


Att bjuda in verksamheter till att vara pilotverksamheter är en första del av implementeringen av innovationsprocessen. Genom att komma med synpunkter på processen är verksamheterna en viktig del i utvecklingsarbetet.

– Jag ser fram emot de förbättrings och kompletteringsförslag vi kommer få. Det är bara tillsammans vi kan skapa en innovationsprocess som verkligen passar vår verklighet, säger Sandra Olsson, projektledare på Innovationsplattformen.


Processen testas också på ePsykiatrienheten på Sahlgrenska Universitetssjukhuset samt av Innovationsplattformens medarbetare som coachar innovationsprojekt.

Läs mer om innovationsprocessen. Frågor? Kontakta Sandra Olsson

Publicerad:
Uppdaterad: