Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Test av innovativ lösning som ska förebygga VRI

Publicerad:
Urologiavdelningen
Medarbetare på urologiavdelningen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Vårdrelaterade infektioner (VRI) orsakar ett stort lidande för drabbade patienter och höga kostnader för samhället. Enligt Socialstyrelsen är följsamhet till handhygienrutiner viktig för att motverka VRI. Ett globalt hygien- och hälsobolag driver ett innovationsprojekt som syftar till att utveckla en lösning för att mäta följsamheten av hygienrutiner i vården. Nu testas lösningen på urologiavdelningen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU), och Innovationsplattformen har en central roll i att stötta under projektets gång.

För att kunna validera lösningen och testa den i klinisk miljö kontaktade företaget Innovationsplattformen. Därefter involverades urologiavdelningen på SU, där det nu finns en grupp engagerade vårdmedarbetare som deltar i testerna.

Innovationsplattformen stöttar i projektet

Innovationsplattformen arbetar för att främja utvecklingen av innovationer i hälso- och sjukvården. Det sker genom att stötta innovativa vårdverksamheter och dess medarbetare, men också genom riktade tjänster till företag och akademi. Verksamheten finansieras av Västra Götalandsregionen, men externa uppdragsgivare betalar självkostnaden för de resurser som används inom uppdragstiden.

Det är viktigt att vi skapar hållbara former för företag att testa lösningar i hälso- och sjukvården. På så sätt får vi innovationer som utgår från vårdens verkliga behov. Arbetet med att validera en lösning som kan bidra till bättre handhygien och färre vårdrelaterade infektioner har krävt en hel del förberedelser och tydlig kommunikation, både internt på urologavdelningen och mellan uppdragsgivaren, dvs företaget, och Innovationsplattformen. Vår roll är att vara ”länken” mellan extern part och vårdverksamhet. Under projektets gång finns vi till hands för att stötta i regulatoriska frågor kring upphandling och personalinvolvering, men också för att ta fram nya avtal. Vi hanterar även fakturering och datahantering. Vår medverkan skapar möjligheter för företag att utveckla rätt lösningar utifrån verkliga behov, men det skapar dessutom en trygghet hos deltagande vårdverksamhet, säger Ulrika Engstrand och Maria Segertoft, båda innovationscoacher på Innovationsplattformen, men arbetar också klinisk på urologiavdelning.

 

Läs mer om våra tjänster riktade till industri och akademi

Publicerad: