Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Testbäddar – vad pågår i VGR?

Publicerad:
Testbäddar
Bild: Linnea Axéll

I en gemensam satsning arbetar Innovationsplattformen, tillsammans med Sahlgrenska Science Park och Gothia Forum, för att utveckla och stärka testbäddsverksamheter inom hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen (VGR). Projektet finansieras av Regionala Utvecklingsnämnden (RUN) och den första fasen handlar om att kartlägga testbäddsverksamheter i Västra Götalandsregionen.

Kartläggning av testbäddsverksamheter i VGR

Sedan årsskiftet har Innovationsplattformen intervjuat 21 verksamheter inom VGR med syfte att ta reda på hur de ser på ett eventuellt testbäddsuppdrag och hur deras verksamheter arbetar med företagsuppdrag. Intervjuerna har också syftat till att ta reda på hur de samverkar med akademi och om stöttning behövs från andra verksamheter inom VGR. Parallellt med detta intervjuar Sahlgrenska Science Park life science-företag kring deras behov av samverkan med hälso- och sjukvården.

Vi går nu in i projektets nästa steg som handlar om att analysera intervjuerna och sammanställa en rapport för projektets styrgrupp. Därefter tas beslut om att gå vidare till projektets nästa fas, säger Maria Holmén, projektledare på Innovationsplattformen. 

Stort intresse

Under en 10-årsperiod har Vinnova ett flertal utlysningar inom temat "Testbäddar för samhällets utmaningar". Utlysningarna vänder sig till verksamheter som utvecklar eller arbetar med testbäddar och som vill:

• Öka möjligheterna att testa och utveckla lösningar på samhällsutmaningar i verkliga eller verklighetsnära miljöer hos offentliga aktörer

• På ett säkert och effektivt sätt bidra till sådana test

Inom utlysningen för Vinnovas testbäddsprogram har fler än 100 ansökningar inkommit 2020. Flera av dem är från Väst-Sverige varav några har fått stöttning av Innovationsplattformens Grants Office.

Det stora antalet visar att det finns ett stort intresse bland verksamheter att bli en testbädd eller att utveckla de som redan existerar, säger Maria Holmén.

Samverkar med Testbädd Göteborg

Innovationsplattformen och Sahlgrenska Science Park ingår också i Testbädd Göteborg. I initiativet, som startades av Göteborgs Stad genom Business Region Göteborg, ingår också Göteborgs Universitet, Chalmers tekniska högskola och RISE.

Initiativet fungerar som ett skyltfönster och katalysator för en hel infrastruktur av testmiljöer för innovations- och kunskapsutveckling i samverkan mellan näringsliv, akademi och offentliga aktörer. Innovationsplattformen och Sahlgrenska Science Park deltar i arbetet för att föra in testbäddstankar från life science-sektorn. I samarbetet förs också en dialog med Vinnova kring hur Väst-Sverige kan bidra nationellt, och ur ett europeiskt perspektiv, vad gäller testmiljöer, säger Maria Holmén.

Rådgivning och stöttning kring ansökningar

För rådgivning och stöttning i ansökningsarbetet: kontakta jenny.veide.vilg@vgregion.se, projektledare för Grants Office på Innovationsplattformen eller maria.holmen@vgregion.se, projektledare på Innovationsplattformen.

Nästa utlysning inom Vinnovas testbäddsprogram beräknas komma i slutet av 2020. Läs mer om utlysningen.

Publicerad: