Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Workshop för att göra sjukhusbesök enklare för patienter med funktionsnedsättningar

Publicerad:
Workshop med Samråd funktionshinder

I slutet av 2023 förväntas nya Högsbo specialistsjukhus ta emot de första patienterna. Innovationsplattformen är involverad i planeringen av bygget på flera sätt. Bland annat deltar våra tjänstedesigners i arbetet med att identifiera patienters behov vid ankomst till sjukhuset. Nyligen hölls en workshop tillsammans med Samråd funktionshinder – en grupp som består av företrädare från föreningar och organisationer som främjar mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättningar i VGR. Resultatet från workshopen presenteras som en patientresa: ”Resan – att ta sig till rummet”.

Sjukhusbesök – steg för steg
Efter att ha fått till sig planritningarna för det nya sjukhuset gick representanterna från Samråd funktionshinder igenom de delar som ett besök på sjukhuset kan komma att innefatta. Allt från att patienten får besked om tid för besök, till att patienten själv ska kunna registrera sin ankomst i entrén och sedan hitta rätt mottagningsrum. Varje delmoment avslutades med diskussioner kring upplevelsen. De tankar, behov och reflektioner som uppkom har sammanställts i ”Resan – Att ta sig till rummet” och resultatet kommer användas i den fortsatta planeringen av Högsbo specialistsjukhus.

Tjänstedesignprocessen skapar engagemang

 Workshopen var otroligt rolig. Gruppen gav oss många insikter, särskilt kring information inför besök. När vi använder tjänstedesignprocessen vågar vi testa tidigt, vilket hela tiden kan bygga på vår kunskapsbank framåt. Det skapar också ett engagemang från medarbetare, patienter och anhöriga. Nästa steg blir att börja beskriva vilka funktioner som måste finnas för att möta behoven, säger Linnea Axéll, tjänstedesigner på Innovationsplattformen.

 

Publicerad: