Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Barn- och ungdomspsykiatriska PTSD-mottagningen på Södra Älvsborgs sjukhus får pris för arbetet med digitalt terapistöd

Stöd- och behandling online

Stort grattis till Fredrik Malmenstål, projektledare för innovationsprojektet Digitalt terapistöd vid behandling av PTSD, som mottog utmärkelsen vid Västra Götalandsregionens Innovationsdag för hälso- och sjukvården. Genom utmärkelsen vill Innovationsplattformen uppmärksamma ett projekt som fått finansiering från Innovationsfonden under 2018 och som har genomfört utomordentligt innovationsarbete.

Väl genomfört innovationsarbete

Under 2018 beviljades närmare 20 miljoner kronor ur Innovationsfonden till innovativa verksamheter och det pågår många värdeskapande innovationsarbeten vid hälso- och sjukvårdsförvaltningar i VGR. Syftet med årets innovationutmärkelse är inte att kora den ”bästa innovationen”, istället handlar det om att uppmärksamma ett väl utfört innovationsarbete utifrån följande kriterier:

  • Hur väl projektet har drivits och uppnått projektmål
  • Hur väl projektledarna har förhållit sig till projektbudget

Juryn består representanter från Innovationsfondens arbetsgrupp och deras motivering lyder:

Projektet har utmärkts av lyhördhet, god framförhållning och ledning avseende planer, kommunikation och leveranser för att uppnå satta mål inom innovationsarbetet.

Internetbaserat terapistöd anpassat för patienter 

Barn- och ungdomspsykiatriska PTSD-mottagningen på Södra Älvsborgs sjukhus har tagit fram ett digitalt terapistöd för behandling av PTSD. Stödet ska användas under den inledande fasen av behandling samt vid uppföljning under behandlingens gång. Delar av materialet är standardiserat men vissa moment kan också anpassas av terapeuten.

– På grund av mottagningens upptagningsområde har vi många patienter med lång resväg, vilket försvårar deras möjlighet till behandling. Att ha tillgång till delar av behandlingen via nätet öppnar för mer jämlik tillgång till vård. Även formatet på materialet är mer åldersanpassat vilket ökar motivation och delaktighet, säger Fredrik Malmenstål, psykolog vid Barn- och ungdomspsykiatriska PTSD-mottagningen, SÄS.

 


Senast uppdaterad: 2019-01-21 09:02