Kameror i ambulansen för att öka strokepatienters överlevnad testas i VGR

Uppdaterad:
Publicerad:
ambulans

Om du får en stroke är det av mycket stor betydelse för utgången att du får en snabb behandling – och att behandlingen blir rätt.  I ett unikt test med avancerade kameror kan man redan i ambulansen avgöra vilken behandling som krävs – och var. Arbetet har finansierats av bland annat Innovationsfonden i Västra Götalandsregionen (VGR).

Projektet med kameraambulanserna är omfattande och är ett initiativ från Prehospital ICT Arena på Lindholmen Science Parks som bygger på samarbete mellan Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Chalmers teknika högskola, Högskolan i Borås, ambulanssjukvården i Västra Götalandsregionen och extern leverantör av kamerateknik. Projektet har fått finansiering från Innovationsfonden för att kunna utveckla och testa den innovativa lösningen. 

Förbättrar överlevnad och bidrar till en jämlik vård

Genom den avancerade kameratekniken kan sjukvårdarna i ambulansen koppla upp sig till sjukhusets experter som efter att ha sett patienten har lättare att göra rätt bedömning och skicka patienten till rätt sjukhus.

– Beroende på var du bor är den akuta vården vid svåra stroke ojämlik eftersom tiden till behandling ska vara kort. Majoriteten av alla stroke är lindrigare och behandlas bäst med propplösande medicin, medan svårare stroke ofta beror på en stor propp som måste dras ut mekaniskt. Eftersom propplösande behandling kan ges vid alla sjukhus kör ambulanserna i första hand till det som är närmast och i de fall läkarna där konstaterar att det rör sig om en stor propp så transporteras patienten vidare till Sahlgrenska Universitetssjukhuset där den avancerade propputdragningen kan göras, säger Lars Rosengren i en artikel publicerad av Prehospital ICT Arena, Lindholmen Science Park.

Läs också
Strokebedömning via länk får pengar från Innovationsfonden i VGR

Kameror i ambulansen ska öka strokepatienters överlevnad (bakom betalvägg)

Fakta Prehospital ICT Arena

Prehospital ICT Arena (PICTA) drivs av Lindholmen Science Park i samarbete med ett trettiotal organisationer från sjukvård, näringsliv och akademi. Syftet är att undanröja de hinder som gör att IT och e-hälsa inte utnyttjas och utvecklas till sin fulla potential inom till exempel ambulanssjukvård. Arenan finansieras av Västra Götalandsregionen och insatser från arenans intressenter.