Sårförband av biomaterial

Onskin

Allt började med att Paul Gatenholm, professor vid Chalmers tekniska högskola, träffade Anna Elander och Lars Kölby, båda från plastikkirurgin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Trion möttes för att diskutera behovet av förbättrad eftervård vid delhudstransplantat. De såg en möjlighet i att använda nya biomaterial från skogen i kombination med 3D-bioprintingteknologin. Projektet – som går under namnet Onskin – har sedan dess fått 5 miljoner kronor från Bioinnovation och arbetar idag med att utveckla 3D-bioprinting för att kunna framställa patientspecifika sårförband tillverkade av förnyelsebara biomaterial.

Behovsstudie och konceptutveckling

Innovationsplattformen har ansvarat både för inledande behovsstudie och konceptutveckling, men har också stöttat med resurser kring intern projektledning, administration och design. Chalmers tekniska högskola – med avgörande kunskaper om nanocellulosa – är projektledare och flera olika aktörer inom näringslivet står för skogsråvaran, 3D-printers, samt det medicintekniska kunnandet och analyser.
 
Arbetet med Onskin inleddes med en behovsstudie som genomfördes av produkt- och tjänstedesigners från Innovationsplattformen. Med hjälp av observationer och djupintervjuer med vårdpersonal och patienter i Uppsala, Linköping och i Göteborg, kunde studien identifiera de egenskaper förbandet skulle ha.

Projektet är nu inne i en avgörande slutfas. Dels måste förbandet godkännas i kliniska tester och dessutom ska det klara av att produceras i stora volymer. Därefter måste ett företag ta produkten ut på marknaden.

Finansieras av:

Loggor