Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Pilot 2 Aktiv väntan

Innovationsmotorn fortsatte inom Ortopedin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Mölndal. I denna pilot fokuserade vi på den senare delen av artrospatientens vårdresa. Pilot 2 pågick mellan september 2021 och mars 2022 .

Tillsammans med artrospatienter och medarbetare genomfördes en nulägesanalys över artrosvårdens utmaningar som resulterade i en patientresa. Den efterföljande omvärldsspaningen efterfrågade via annons , nya infallsvinklar, idéer eller färdiga lösningar som kan bidra till bättre prehabilitering, att fler operationer genomförs och att antalet reoperationer minskar.

Omvärldsspaningen tillsammans med omvärlds- och invärldsanalys sammanfattades i en kartläggning av olika sätt att bemöta de utmaningarna. Efterföljande analys landade tre konceptförslag för förbättrad artrosvård. Verksamhet ortopedi driver nu innovationsarbetet vidare utifrån föreslagna koncept. 

Här finns en bild över patientens vårdresa (pdf)

Klicka på bilden för att öppna den på ny sida
Artrospatientens vårdresa från remiss till livet med ny led (klicka på bilden för större format).


Utveckling av Innovationsmotormodellen

I pilot 2 ville vi öka involveringen av såväl vårdverksamhet som patientrepresentanter, för att öka kvaliteten. En patientpanel och fler verksamhetsanknutna projektdeltagare rekryterades och deltog kontinuerligt under pilotens gång. 

Vi ville också lägga mer tid på att tillsammans med verksamheten definiera den initiala utmaningen som piloten skulle angripa, detta för att säkerställa pilotens relevans och därmed verksamhetens engagemang. Detta, tillsammans med behovskartläggningen ledde fram till ytterligare en behovsannons. 

Vi valde att denna gång göra en tydlig uppdelning mellan bedömning av de inkomna lösningsförslagen - först baserat på nytta, därefter på genomförande. 

Här finns en schematisk bild av den arbetsgång som tillämpats i pilot 2

Klicka på bilden för att öppna den i större format.
Schematisk illustration av den arbetsgång som tillämpats i pilot 2 (klicka på bilden för större format på ny sida).
 

Även Pilot 2 genomfördes under påverkan av pandemin vilket självklar påverkade vilka aktiviteter som kunde genomföras. 

 

 


Senast uppdaterad: 2022-10-26 08:50